Nyheter

I ett hemligt dokument som godkändes i mars beordrade president Biden amerikanska styrkor att förbereda sig för möjliga samordnade kärnvapenkonfrontationer med Ryssland, Kina och Nordkorea. Det uppger New York Times.

För första gången har USA:s ”avskräckningsstrategi” fokuserat på Kinas snabba expansion av sin kärnvapenarsenal. Den syftar också till att hantera hotet om samordning mellan Peking, Moskva och Pyongyang.

Ombildningen speglar en djupare förståelse för Kinas president Xi Jinpings kärnvapenambitioner och hotet från det militära och politiska partnerskapet mellan Kina, Ryssland och Nordkorea.

Pentagons China Military Power Report  uppskattade att Kina i maj förra året hade cirka 500 operativa kärnstridsspetsar, vilket skulle öka till 1 000 år 2030 och 1 500 år 2035, ungefär det antal som USA och Ryssland har idag.

Försvarsexperter varnade också för att USA inte bör underskatta president Xis strategiska steg mot att skaffa sig mer kraftfulla kärnvapen.

”När relationerna mellan USA och Kina förvärras och Kina påbörjar en storskalig uppbyggnad av sina kärnvapenstyrkor, ökar säkerhetsriskerna”, skrev Tong Zhao, senior fellow vid Carnegie China Research Center, i en artikel om Kinas föränderliga kärnvapenpolitik.

Mallory Stewart, biträdande sekreterare för vapenkontroll, avskräckning och stabilitet vid utrikesdepartementet, sa i en intervju att den kinesiska regeringen ”aktivt hindrar oss från att ha samtal om riskerna”.

I går sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att han är oroad över USA:s och Sydkoreas samarbete om amerikanska kärnvapen.

President Joe Biden och president Yoon Suk-yeol träffades i samband med Natos toppmöte tidigare denna månad. Där enades de om riktlinjerna för utplaceringen av amerikanska kärnvapen på och runt den koreanska halvön för att kunna svara på potentiella kärnvapenattacker från Nordkorea.

– Än så länge har vi inte ens fått någon förklaring om vad det här innebär, men det råder ingen tvekan om att det väcker ytterligare oro, säger Lavrov. (NTB-Reuters-AFP)

Detta påminner lite om det kalla kriget, för oss som är gamla nog att minnas detta.