Nyheter

Domaren beslutade att offentliggöra namnet på gärningsmannen, eftersom han fyller 18 år nästa vecka: Axel Muganwa Rudakubana. I den här artikeln återges vad vi vet om den åtalade och hans bakgrund.

Måndagen den 29 juli inträffade en attack som har skakat hela Storbritannien, och lett till enorma upplopp i både Southport och London. I upploppen har det ropats: ”Stop the boats”, ”Save our kids” och ”Rule Britannia”. De senaste tillgängliga siffrorna visade att över 50 poliser har skadats. Under upploppen ropades också ”Where the f*** were you in Leeds?” med tydlig hänvisning till upploppen i Leeds, där polisen drog sig tillbaka.

I attacken mot dansklubben för barn i Southport dog Elsie Dot Stancombe (7), Alice Dasilva Aguiar (9) och Bebe King (6). Ytterligare åtta barn skadades, och dessutom skadades två vuxna kvinnor som driver dansklubben allvarligt när de försökte skydda barnen. Flera har pekat ut dem som hjältar, som räddat upp till 16 barn.


De dödade barnen i attacken i Southport. Från vänster: Elsie Dot Stancombe, Alice Dasilva Aguiar och Bebe King. Foto: Familjebilder

Det här är vad vi vet om gärningsmannen Axel Muganwa Rudakubana:

Gärningsmannens föräldrar föddes i Rwanda och anlände till Storbritannien 2002.

Den 17-årige mannen föddes i Cardiff, Wales den 7 augusti 2006. Han fyller därför 18 år nästa onsdag.

Hans pappa Alphonse Rudakubana har svart bälte i karate, och har deltagit i flera tävlingar. Han började med kampsport i Rwanda 1996. Sonen följde med sin pappa på karatelektioner.


Skisser från rättegången vid Liverpool Crown Court. Gärningsmannen i mitten, där han döljer sitt ansikte.

Föräldrarna flyttade med sonen Alex till Southport 2013, när han var 6-7 år gammal. Staden har drygt 90 000 invånare och ligger i nordvästra England, drygt 50 minuter norr om Liverpool. Det anses vara en lugn, trevlig och solig stad längs Englands kust. År 2018 flyttade familjen till Old School Close i Banks, som ligger mindre än en kvart från Southport.

Han har också en äldre bror, som också är född i Cardiff.

Rudakubana framträdde i Liverpool Crown Court, där han täckte sitt ansikte med en tröja. Av rättegångshandlingarna framgår att han är åtalad för tre mord och mordförsök på åtta barn och två vuxna. Rätten har beslutat att de barn som skadas inte ska namnges. Det är familjerna som själva har trätt fram med namnen på sina döttrar som dödats.

Han åtalas även för innehav av en kniv, som beskrivs som en ”curved kitchen knife”, där bladet är böjt nedåt. Datumet för rättegången är för närvarande satt till den 20 januari 2025. Han stannar kvar i ungdomsförvar (youth detention accomodation; reds. anm.) fram till nästa domstolsförhandling den 25 oktober.

Domare Andrew Menary uppgav att eftersom Rudakubana kommer att förlora sin anonymitet nästa vecka, fanns det liten anledning att behålla den. Han menade också att ett undanhållande av informationen skulle leda till att andra spred desinformation.

Domaren sa också till den anklagade att även om han för närvarande är placerad i ungdomsförvar, kan det snart ändras eftersom han fyller 18 nästa vecka.

Grannar som har pratat med BBC berättar om en lugn familj, där mamman stannade hemma och pappan jobbade. De har beskrivit gärningsmannen som en tystlåten pojke. Andra som kände familjen har uppgett att sonen var aktiv i lokala musikaler och teateruppsättningar.