Nyheter

Rysslands president Vladimir Putin besökte den 18 och 19 augusti Azerbajdzjan, där han bland annat diskuterade ett fredsavtal mellan Azerbajdzjan och Armenien med Ilham Aliyev, Azerbajdzjans president.

Självgoda herrar

I onsdags gav de två presidenterna varandra ömsesidigt beröm över telefonen för ”det lyckade resultatet” av statsbesöket i Azerbajdzjan. De var överens om att ”ett konsekvent genomförande av de avtal som slöts i Baku kommer att ytterligare fördjupa alliansen och partnerskapet mellan Ryssland och Azerbajdzjan”, skriver Armenian Weekly.

Presidenterna diskuterade också de förberedelser de gjort för ett armeniskt-azerbajdzjanskt fredsavtal där Putin lovade att hjälpa både Baku och Jerevan med ömsesidigt godtagbara gränsdragningar och avgränsningar samt att stoppa blockeringen av transportkorridorer.

Att ge upp Artsakh

Sedan 2022 har Armenien och Azerbajdzjan, med bistånd från Ryssland, USA och EU, förhandlat fram ett fredsavtal. I maj 2023 förklarade Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan att de är villiga att erkänna sovjettidens gränser – inklusive Artsakh, en region som domineras av etniska armenier.

Azerbajdzjan har uttryckt oro över armenisk militär upprustning och antyder att den ”kan påverkas av tredje land” – läs Indien.

Tidigare har Putin ringt till Armeniens premiärminister Pashinyan för att informera om besöket i Baku.