Nyheter

Världshälsoorganisationen (WHO) klassade under onsdagen det nya utbrottet av apkoppor i Afrika som ett internationellt hälsonödläge. Det innebär att WHO kan införa akuta åtgärder. Nu bjuder organisationen in vaccintillverkare att anmäla sina apkopps-vacciner för att användas i nödsituationer.

Det aktuella utbrottet av apkoppor – som på WHO:s rekommendationer från och med årsskiftet kallas mpox – har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo (DRC) men har spridits till närliggande länderna Rwanda, Burundi, Kenya och Uganda. Apkoppor har hittills främst smittat genom sexuella kontakter mellan män och har haft låg dödlighet, men enligt WHO har nu en ny virusstam upptäckts som är mer smittsam.

I ett pressmeddelande meddelar WHO att man har utfärdat en inbjudan till tillverkare av mpox-vacciner att skicka in en intresseanmälan för nödsituationer enligt det så kallande EUL-förfarandet.

EUL-förfarandet är en nödtillståndsprocess för användning, speciellt utvecklad för att påskynda tillgängligheten av olicensierade medicinska produkter som vacciner som behövs i nödsituationer för folkhälsan. Detta är en tidsbegränsad rekommendation, baserad på en risk-nytta-metod.

WHO ber tillverkarna att lämna in data för att säkerställa att vaccinerna är säkra, effektiva, av säkerställd kvalitet och lämpliga för målpopulationerna.

Genom beviljandet av EUL hoppas WHO kunna påskynda vaccintillgången och göra det möjligt för WHO:s partners, inklusive Gavi och UNICEF, att skaffa vacciner för distribution.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det relativt svårt att smittas av mpox-viruset, eftersom det framför allt smittar vid fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person. Det ska också ha förekommit ett mindre antal fall med indirekt spridning via sängkläder, handdukar och sexleksaker.

Den som smittas med mpox kan drabbas av symptom som blåsor eller sår på kroppen, diarré, feber och ont i huvudet:

Sjukdomen kan orsaka mycket smärta och obehag, men läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor. Personer med nedsatt immunförsvar kan ha en längre sjukdomsperiod. Vuxna, immunfriska personer blir sällan allvarligt sjuka.