Nyheter

Bidens misslyckanden utomlands symboliseras väl av ett övergivet skepp som brinner och eventuellt läcker olja i Röda havet.

Frågan är om Biden eller hans efterträdare har en plan för att återställa ordningen i en global sjöfartsindustri som nu kontrolleras av Houthi-terrorister.

Detta pressar upp priserna, vilket kommer ovanpå alla andra ekonomiska kriser som västvärlden upplever, kriser som många anser att västvärlden har åsamkat sig själv.

En grekisk tanker attackerades av Irans proxykrigare förra veckan. De mer än 20 sjömännen ombord lyckades ta sig i säkerhet, men tankfartyget brinner fortfarande.

Pentagon sade på tisdagen att fartyget nu är ”stillastående i Röda havet där det för närvarande brinner och verkar läcka olja, vilket utgör både en navigationsrisk och en potentiell miljökatastrof”, skriver Wall Street Journal i sin ledare.

Fartyget innehåller cirka en miljon fat råolja, vilket kan resultera i ett oljeutsläpp som är fyra gånger så stort som Exxon Valdez 1989.

Två bogserbåtar på väg för att rädda fartyget hotades med attack av houthierna. Men Iran sa åt dem att skona bogserbåtarna. ”Snällt av dem”, säger WSJ sarkastiskt.

Och vad gör USA? Pentagon fördömde pliktskyldigt dessa ”hänsynslösa terroristhandlingar som fortsätter att destabilisera global och regional handel, äventyra oskyldiga civila sjömäns liv och äventyra det livliga maritima ekosystemet i Röda havet och Adenviken, Houthis egen bakgård.”

.Som om Houthi-terroristerna bryr sig om oskyldiga liv och det maritima ekosystemet. När det gäller global och regional handel är det just bland målen för Iran och dess proxykrigare.

Houthierna fortsätter sina terroristaktiviteter eftersom Biden-regimen inte svarar, enligt WSJ, och kunde ha utplånat gruppens radar- och missilförråd med militära attacker.

Det finns ett val. Den USA-ledda internationella koalitionen för att eskortera fartyg kan nu med rätta förklaras vara ett misslyckande.

Bristen på engagemang för avskräckning kan sprida sig till andra delar av världen. Den kinesiska försvarschefen Zhang Youxia utfärdade en tydlig varning idag när USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan besökte Peking.

”Kina kräver att USA stoppar det militära samarbetet med Taiwan, slutar förse Taiwan med vapen och slutar sprida den falska berättelsen om Taiwan”, sade han under ett möte med Sullivan.

Biden lämnar över kriser i nästan alla delar av världen till sin efterträdare, skriver WSJ. Frågan är: Vad kan hans efterträdare göra?

Donald Trump förstår åtminstone att Iran är dirigenten för Houthi-terroristorkestern. Väljarna får gissa vad Kamala Harris skulle göra annorlunda än den nuvarande överbefälhavaren.

På torsdag kommer CNN att intervjua Harris och Tim Walz. CNN bör ställa frågan specifikt till Harris:

Hur planerar du att återställa avskräckningen i Röda havet?