Nyheter

Volodymyr Zelenskyj använder självständighetsdagen för att markera bannlysningen av dem som tillhör den rysk-ortodoxa kyrkan. Han har skrivit under en lag som förbjuder religiösa samfund med kopplingar till Ryssland.

Lagen antogs av nationalförsamlingen tidigare i augusti. Det kommer att drabba en gren av den ortodoxa kyrkan i Ukraina som myndigheterna anklagar för att ha kopplingar till den rysk-ortodoxa kyrkan. Religionen är alltså politiserad. I Ryssland kritiseras kyrkan för att vara lojal mot regimen. Nu kan Ukraina anklagas för detsamma.

Nyheten om Zelenskyjs undertecknande publicerades på nationalförsamlingens hemsida under lördagen, samma dag som Ukraina firar sin nationaldag.

Zelenskyj har en mer aggressiv retorik. Han meddelade i en video på lördagen att Ryssland kommer att drabbas.

– Ryssland ville ödelägga Ukraina, men nu har kriget återvänt till startpunkten, säger president Volodymyr Zelenskyj i ett tal.

Det videofilmade talet hölls i samband med att Ukraina firade sin självständighetsdag på lördagen. Det spelades in i gränsområdet där Ukraina inledde sin attack mot den ryska regionen Kursk för några veckor sedan.

Zelenskyj insisterar i talet på att Ryssland ska få veta vad vedergällning är.

– Ukraina har överraskat ännu en gång, konstaterade han.

– Ryssland ville en sak: Att förgöra oss. Istället firar vi idag Ukrainas 33:e självständighetsdag. Och det som fienden förde till vårt land har nu återvänt till sitt hem, sa Zelenskyj. (NTB)

Zelenskyj spelar ett högt spel. Invasionen av Kursk kan få oförutsedda konsekvenser.