Nyheter

När kirurgen Yaser Jabbar (43) berättade för föräldrarna till en sexåring om det ingrepp han planerade att utföra på deras barn hade han deras fulla förtroende.

De insåg inte att Jabbars kollegor var oroade över hans metoder och fruktade att han skadade barnen i hans vård, enligt The Sunday Times.

I juli 2021 opererade Jabbar pojken på Great Ormond Street Hospital (GOSH) i norra London, som opererar hundratals barn med sjukdomar eller medfödda missbildningar varje år.

Vid ingreppet bryts benet kirurgiskt och sedan sätts metallringar, så kallade Ilizarovramar, och spänntrådar in för att hålla benet på plats. Under de närmaste månaderna breddas frakturen långsamt med några millimeter, vilket gör att nytt ben kan utvecklas och fylla hålet.

Jabbar utförde ett antal sådana operationer och kallades för ”rammannen” på sjukhuset.

Omedelbart efter operationen insåg pojkens far, som bad att få vara anonym, att något var fel.

”I alla våra möten före operationen fick vi veta att en viss typ av ram skulle användas för att hjälpa till med rotation och förlängning, men när proceduren utfördes användes en helt annan typ av ram. Vi fick aldrig veta varför, men det verkade konstigt.

– Efter ett par dagar lossnade ramen och mitt barn hade mycket ont. Man kunde känna benet i benet, som kändes ur läge, som om det inte var i linje och stack ut på fel sätt. Vi befarade att något var fel, men när vi tog upp det med Jabbar var han väldigt avvisande och sa att allt var bra.

Barnet var inte det enda som blev illa behandlat. GOSH har inlett en brådskande utredning av 721 barn som behandlats av Jabbar på den ortopediska avdelningen. Utredningen genomförs av fem kirurgiska experter. Utredningen förväntas vara klar inom 18 månader.

37 fall har hittills granskats, vilket visar att 22 barn har drabbats av någon grad av skada, varav 13 av dem klassificeras som ”allvarlig skada” – vilket innebär att de sannolikt kommer att få livslånga skador. Det yngsta offret var bara fyra månader gammalt.

Atminstone ett barn har fått ett ben amputerat på grund av Jabbars misshandel. Ett annat barn riskerar att amputeras om kirurger på andra sjukhus inte kan rädda benet. Andra barn har fått olika benlängder, vissa med så mycket som 20 centimeters mellanrum. Många lider av kronisk smärta i flera år efter operationen.

Jabbar avgick från sin tjänst på GOSH i september förra året efter en 11-månaders sabbatsår med full lön, vilket avtalades efter att frågor väckts om hans beteende.

Seriösa frågor ställs om kulturen, ledarskapet och säkerhetstänkandet på GOSH, som är erkänt över hela världen som ett av de bästa barnsjukhusen.

Brittisk familjeläkare och ledare för terroristgruppen Hizb ut-Tahrir avstängd av NHS

Bland annat ska externa experter ha sagt till GOSH att Jabbar använde fel bågar på barnen, men sjukhusledningen ignorerade varningarna. Flera av barnen tvingades genomgå nya, smärtsamma operationer för att rätta till de misstag och skador som Jabbar hade åsamkat dem.

Undersökningen visar att cheferna på sjukhuset inte svarade på visselblåsarnas oro över Jabbar, som nu har lämnat Storbritannien och är listad som arbetar i Dubai.

I Dubai omnämns han som ”den bästa barnortopeden i Dubai”.

Dr Yaser Jabbar. Foto: CMC-sjukhuset

Flera andra anställda uttryckte sin oro för ledningen.

”Vi bad om möten med cheferna, men de svarade aldrig. Det är frustrerande, man känner sig hjälplös”, säger en av dem till Sunday Times.

Rapporten drar slutsatsen att även larm från Jabbars kollegor ignorerades av sjukhusets ledning.

Enligt rapporten hade ledningen på GOSH ”uppenbart misslyckats med sitt ansvar” för att ha korrekt styrning på plats, och tillade:

”Ett antal anställda tog upp problem mer än en gång, både muntligt och skriftligt, och möttes av antingen brist på avgörande åtgärder eller, i vissa fall, inget svar alls, och vid andra tillfällen kände personalen att cheferna inte tog ansvar och placerade skulden någon annanstans.”

.När föräldrar försökte klaga blev de också avvisade. Royal College of Surgeons kritiserade styrelsen för GOSH och sa att den behövde förbättra ”sättet och tonen” på vilket den svarade på klagomål.

”Denna dåliga kultur sträckte sig också till organisationens ledarskap och styrning och det verkade som om de som satt i styrelsen och på ledningsnivå antingen inte var särskilt involverade eller proaktiva i förhållande till dessa frågor eller att de inte hade tillsyn över dem. Det fanns liten eller ingen tillsyn från avdelning till styrelse.”

Great Ormond Street Hospital är det största centret för pediatrisk vård i Storbritannien och är känt för att ligga i framkant inom global medicinsk forskning. Skandalen är ännu ett exempel på det fullständiga förfallet av Storbritanniens NHS.