Nyheter

Regeringen har idag presenterat ännu ett stödpaket till Ukraina, det sjuttonde i ordningen. Under måndagens pressträff meddelade försvarsminister Pål Jonson (M), Aron Emilsson (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Joar Forssell (L) att man nu beslutat om ett stödpaket motsvarande 4,6 miljarder kronor. Försvarsministern var tydlig med att Ukraina har grönt ljus för att använda den svenska materielen för attacker långt in på ryskt territorium.

Sverige har sedan i våras en ram för det militära stödet till Ukraina under åren 2024-2026 på 75 miljarder. Enligt försvarsminister Pål Jonson innebär det senaste stödpaketet att Sverige går in i en ny fas av det militära stödet till Ukraina, där fokus läggs på produktion i stället för donation.

Innehållet i stödpaketet är sådan materiel som har efterfrågats av Ukraina. Det innehåller bland annat sex stridsbåtar – utöver de tio som aviserades i ett stödpaket redan i våras – ytterligare luftvärnsrobotar av typen Robot 70, drönare, pansarskott, granatgevär och stridsvagnsminor, samt personlig utrustning som skyddsmasker, hjälmar och vinterutrustning.

Stödpaketet innehåller tre större upphandlingar av materiel som ska genomföras av antingen Försvarsmakten eller Försvarets materielverk (FMV). Värdet av dessa upphandlingar uppgår till cirka omkring 600 miljoner kronor och kommer att omfatta bland annat ytterligare 40 mm ammunition till de femtio stridsfordon 90 som tidigare skickats till Ukraina och kamouflageutrustning för tvåhundra donerade pansarbandvagnar av modellen Pbv 302.

Pål Jonsson var tydlig med att Sverige inte lägger några geografiska restriktioner gällande hur Ukraina väljer att använda materielen. Det innebär att det är fritt fram för Ukraina att använda de svenska vapnen för attacker långt in på ryskt territorium.

 –  Vi kommer att stödja Ukraina långsiktigt och så länge det krävs. Sverige, och en del andra länder, anför också att vi inte lägger några geografiska restriktioner på de plattformar och system som vi donerar till Ukraina, utan enligt internationell rätt har Ukraina rätt att försvara sig inom och utom sitt territorium, sa Jonson under presskonferensen.

Stödpaketet innehåller även drygt 700 miljoner kronor för ”ekonomiska donationer till fonder och andra multilaterala initiativ” under det innevarande året.

Hittills har Sverige bidragit med 48,1 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina. Bara under 2024 har Sverige bidragit med totalt 25 miljarder i militärt stöd.