Nyheter

I höstas fick Johnathan Chriest sparken när hans arbetsgivare införde ett nytt AI-program. Hans upplevelse är förmodligen bara en försmak, enligt experter som E24 har talat med.

Han hade jobbat som teknisk handledare för en programmeringskurs i fyra år när han fick beskedet att han blivit uppsagd. Hans arbetsgivare, Flatiron School, hade utbildat ett verktyg för artificiell intelligens för att hjälpa sina studenter.

Johnathan Chriest är också musiker. Han påpekar att även om alla musiker vill vara originella, så är sanningen den att de alltid bygger vidare på vad människor har gjort tidigare. Nu gör KI samma sak.

”Jag har pratat om hur vi kan komma att ersättas av artificiell intelligens i 10-12 år och folk har sagt att jag är galen”, säger Chriest. ”Nu säger allt fler att vi kan vara på väg mot ett samhälle utan arbete och utan pengar. De inser att vi rör oss mot en punkt där tekniken kan ta bort behovet av mänsklig arbetskraft.”

Norsk-amerikanen Hans Peter Brøndmo ledde under många år Everyday Robots på Google X, där man arbetade med att utveckla robotar med artificiell intelligens. Nu tvivlar han inte på att vi befinner oss mitt i en enorm omvälvning som kommer att skaka om arbetslivet.

”Jag är av den uppfattningen att arbetet som vi definierar det idag kommer att förändras radikalt. På alla nivåer”, säger Brøndmo till E24.

En sak är konsekvenserna av dagens språkmodeller, som kan skriva rapporter, programmera, översätta, illustrera och analysera. En annan är det som Brøndmo är specialiserad på:

Vad händer när artificiell intelligens får en kropp? När smarta robotar lever bland oss och utför uppgifter i den verkliga världen? Det är då utvecklingen kommer att gå mycket snabbare, tror han.

Det norska bolaget 1X har attraherat investeringar på totalt över 1,3 miljarder norska kronor från bolag som OpenAI och EQT Partners för att vidareutveckla humanoida robotar som använder AI.

Hans Peter Brøndmo tror att utvecklingen kan gå så långt att vi kan bli tvungna att ompröva hela det socioekonomiska systemet. ”Jag tror att världen kommer att se helt annorlunda ut”, säger den norske robotutvecklaren.