Nyheter

Ett antal ministrar har avgått eller avskedats och det spekuleras om vad som är på gång. Några av de starkaste namnen är borta och omvärlden frågar sig vad det beror på. Ukraina är hårt pressat i Donetsk och har gett sig ut på ett äventyr i Kursk.

Om Pokrovsk faller kommer det att behövas en syndabock. Nu var det många som försvann på en gång.

Det var oroligheter i den ukrainska regeringen på tisdagen. Fyra ukrainska ministrar avgick från sina poster, inklusive ministern med ansvar för nationell vapenproduktion. Samtidigt blev det känt att den biträdande chefen för Zelenskyjs stab har avskedats.

Ministern för strategiska industrier Oleksandr Kamyschin, justitieministern Denys Maliuska och miljöministern Rusland Strilets avgick tidigare under dagen. På tisdagskvällen kom beskedet att även vice premiärminister Olga Stefanishyna avgår.

Stefanishyna har varit ansvarig för ukrainsk integrering mot EU.

– Jag vill fortsätta jobba inom försvarssektorn, men i en annan roll, skrev Kamysjin på Telegram i tisdags. Han ansågs vara en stigande stjärna i regeringen innan han avgick.

Okänd orsak
Orsaken till omvälvningarna i den ukrainska regeringen är inte känd. Det har länge gått rykten om att regeringsskiften var nära förestående. Förändringarna kommer medan landet befinner sig i en kritisk fas av kriget med Ryssland.

Efter att flera ministrar avsattes tidigare i år, står därmed runt en tredjedel av ministerposterna obesatta.

President Volodymyr Zelenskyj och hans politiska allierade kan komma att utse nya ministrar för att skapa ordning i leden innan presidenten gör ett viktigt besök i USA senare i september. (NTB)

Nyheten att Institutet för kommunikation i krig träffades av en raket på tisdagen sänkte moralen. Ansamlingar måste undvikas.

Nedskjutningen av ett F-16-plan förra veckan var också ett bakslag, särskilt eftersom planet sköts ner av Ukrainas egna Stinger-missiler.

En tragedi. Flygvapenchefen fick gå.