Nyheter

Espen Barth Eide använde sin tilldelade tid på FN-podiet till att uppmana till en palestinsk stat. Det är anmärkningsvärt att Norges utrikesminister förespråkar en stat som förknippas med den värsta terrorn.

”Mellanöstern upplever en av sina mörkaste timmar”, sade Norges utrikesminister Espen Barth Eide när han uppmanade alla stater att erkänna Palestina från FN: s talarstol.

Det är svårt att förstå Eides logik. Samtidigt som han erkänner Israels rätt att försvara sig uppmanar han till stöd för en palestinsk stat.

Utrikesministern ägnade en stor del av Norges tal vid FN:s generalförsamling i New York åt Mellanöstern.

”Nästan ett år har gått sedan Hamas avskyvärda terrorattack mot Israel den 7 oktober”, sade Eide (Ap) i huvuddebatten i FN på lördagen.

”Nästan ett år har gått sedan Hamas avskyvärda terrorattack mot Israel den 7 oktober”.

Han upprepade Norges starka fördömande av attacken och krävde att gisslan i Gaza omedelbart ska släppas fri, utan villkor. Samtidigt betonade han att Israel, liksom alla andra stater, har rätt att försvara sig mot terrorism – och är bundet av internationell rätt.

– Det enorma lidande som den palestinska befolkningen i Gaza utsätts för är oöverträffat. Stora delar av Gaza ligger i ruiner. Minst 41.000 människor har dödats och många fler är skadade och lemlästade för livet”, sade Eide.

Han håller med FN:s generalsekreterare om att ”ingenting kan rättfärdiga en sådan kollektiv bestraffning.”

Det här är den typ av kategoriskt uttalande som en utrikesminister bör vara försiktig med. Ordet rättfärdiga är laddat. Menar Barth Eide verkligen att Israel inte hade rätt att slå ut Hassan Nasrallah? ”Det är Hamas och Hizbollah som använder civilbefolkningen som en sköld. Ska Israel finna sig i det?

Kolonisering

 

Eide påpekade sedan att de illegala israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken expanderar i en ”alarmerande takt”.

Mellanöstern upplever en av sina mörkaste timmar, sade Eide och målade upp en dyster bild av den bredare situationen i regionen.

Eide

”När vi samlas i FN denna vecka har Libanon upplevt sina dödligaste dagar på decennier. Vi står på randen till ett stort regionalt krig.

Eide gillar superlativ. Han kritiserar Israel för att kolonisera hans eget land. Själv är han ledare för en regering som koloniserar Norge med utlänningar. Befolkningsutbyte äger rum över hela Västeuropa.

Israel förlitar sig för mycket på att använda våld, precis som USA gjorde efter 11 september 2001.

 

– Även grannländer som för länge sedan undertecknade fredsavtal med Israel är under enormt tryck. Situationen förvärras för varje timme som går”, sade Eide och betonade att regionens konflikter är djupt sammanflätade.

– Har sett den här filmen tidigare

I fredags talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför samma församling.

I fredags talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inför samma församling.

– Hans huvudbudskap var att vi alla måste välja – antingen står vi på Israels sida eller så står vi på Irans och dess ombuds sida. Han sade också att det bara kan bli fred om Hizbollah och Hamas är helt besegrade”, sade Eide och fortsatte:

– Hans huvudbudskap var att vi alla måste välja – antingen står vi bakom Israel eller Iran och dess ombud.

– Vi har sett den här filmen förut. Jag gillade inte slutet.

Referentierade till 11 september 2001

Utan att nämna George W. Bush vid namn påpekade Eide att USA:s president hade ett liknande budskap efter terrorattackerna mot New York för 22 år sedan.

– Vi har en film som vi ska se.

– Och det slutade inte bra. Vi måste lära oss av det förflutnas misstag”, fortsatte den norske utrikesministern.

</blockquote

Vilka medel skulle Eide föredra inför Hamas och Hizbollah, som har lovat att förstöra staten Israel och döda judarna?

Eide betonade att varje kris för med sig en möjlighet. Han upprepade Norges ståndpunkt att en tvåstatslösning är den enda trovärdiga vägen till en varaktig fred.

Även om det finns ett akut behov av vapenvila i både Gaza och Libanon är det inte ett alternativ till varaktiga lösningar,

påpekade han.

På torsdagen deltog nästan 100 av FN:s medlemsländer i ett möte organiserat av Norge, EU och Saudiarabien, där de lanserade en global allians för att genomföra tvåstatslösningen.

”Tre decennier efter Osloavtalet inser allt fler stater att det är meningslöst att vänta i all evighet på rätt tillfälle att förhandla”, sade Eide.

”I dag har vi en global allians

Begär om stöd för Palestina

Norge erkände Palestina som en självständig stat i maj och är en av 146 av FN:s 193 medlemsstater som hittills har gjort detsamma.

Norge

Eide fick applåder från publiken när han uppmanade övriga länder att följa efter – så att staten Palestina kan bli fullvärdig medlem i FN.

Eide fick applåder från publiken när han uppmanade övriga länder att följa efter – så att staten Palestina kan bli fullvärdig medlem i FN.

Eide fick applåder från publiken när han uppmanade övriga länder att följa efter – så att staten Palestina kan bli fullvärdig medlem i FN.

”Vi uppmanar alla som kan att hjälpa till att bygga upp Palestinas institutioner, och regionala aktörer att hjälpa till att införliva en politisk lösning i ett bredare regionalt ramverk”, sade Eide.

</blockquote

Slutligen lovade han att Norge kommer att stå vid Ukrainas sida till det bittra slutet. Här är krig helt på sin plats. Morten Jentoft sade i dag att kriget har kostat en miljon människor livet och lemlästade.

Utrikesministern inledde sitt anförande vid FN:s 79:e generalförsamling med att påpeka att FN-stadgans pelare är hotade.

”För första gången på 79 år har vi ett stort mellanstatligt krig i Europa”, sade Eide och påpekade att Ryssland med sitt angreppskrig mot Ukraina bryter mot FN-stadgans grundvalar.

”För första gången på 79 år har vi ett stort mellanstatligt krig i Europa”, sade Eide och påpekade att Ryssland med sitt angreppskrig mot Ukraina bryter mot FN-stadgans grundvalar.

”Dessa principer garanterar alla staters jämlikhet, stora som små, alltid och överallt, och är grundläggande för medlemsstaternas säkerhet”, sade Eide.

Varning från Lavrov

Bara minuter tidigare hade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov stått i samma talarstol. Enligt Reuters varnade han andra länder för att blanda sig i kriget i Ukraina.

”Jag tänker inte tala här om det orimliga och farliga i själva idén att försöka kämpa för seger över en kärnvapenmakt – vilket är vad Ryssland är”, sade Lavrov.

”Jag tänker inte tala här om det orimliga och farliga i själva idén att försöka kämpa för seger över en kärnvapenmakt – vilket är vad Ryssland är”, sade Lavrov.

Eide betonade å sin sida att Norge stöder och kommer att fortsätta att stödja Ukraina, både militärt och civilt, så länge det behövs.

”Vi vill att Ukraina ska segra. Vi vill ha fred i Ukraina. Men det måste vara en rättvis fred, i linje med de centrala principerna i FN-stadgan”, betonade Eide.

Han varnade starkt för en fredslösning för Ukraina som innebär att gränser ändras med våld.

”Vi måste alla förkasta ett sådant resultat. Det skulle skapa ett fruktansvärt prejudikat”, sade den norske utrikesministern.

Barth Eide har just förespråkat att ändra gränserna för den suveräna staten Israel och han kommer inte heller att erkänna dess rätt att försvara sig själv. Ukraina, å andra sidan, får tiotals miljarder från den norska staten för sitt försvar, inklusive på fientligt territorium.

Det är inte vettigt.