Nyheter

Norge är inte för en kompromiss mellan Ryssland och Ukraina, utan vill ha en rättvis fred, det vill säga full acceptans för Ukrainas krav. Därför tror inte Barth Eide att Kinas medling kommer att leda till framsteg.

Många kommer att tycka att det inte är någon mening med fredsförhandlingar när resultatet är givet på förhand: Ryssland måste ge efter och dra sig tillbaka. Kanske också betala krigsskadestånd och ställas inför Internationella brottmålsdomstolen.

Man måste säga att man siktar högt. Barth Eide drar parallellen till kampen mot apartheid i Sydafrika.

Under ett besök i Sydafrika förra veckan diskuterade han bland annat det kinesiska fredsarbetet med sin sydafrikanske motsvarighet Ronald Lamola.

– Jag betonade att det är bra med fred, men att det också är viktigt att man får en rättvis fred, säger Eide.

– När Norge stödde ANC:s kamp för frihet och demokrati förespråkade vi inte en kompromiss mellan apartheidregimen och ANC. Vi tog ställning mot apartheid, säger Eide.

– På samma sätt anser vi att Rysslands aggression mot Ukraina är ett uppenbart brott mot internationell rätt, och vi vill inte ha en kompromiss mellan Ryssland och Ukraina, säger han.

– Vi vill ha en fredslösning i linje med folkrättens grundläggande principer, nämligen att staters suveränitet och integritet ska respekteras, säger Eide.

Men är kampen mot apartheid jämförbar med en komplicerad regional konflikt som utvecklades till ett öppet krig som nu är ett proxykrig?

Barth Eide blandar också in relationen till Israel. En kritiker skulle säga att det är Barth Eide som här har ett förklaringsproblem när han jämför Ryssland med Israel, för det är det han gör. Ryssland är en ockupationsmakt och det kallar han också Israel. Det kallar Barth Eide för att vara principfast. Andra skulle säga att han är förvirrad och desorienterad.

Han har tidigare anklagat länder som kritiserar Rysslands ockupation, men som tyst accepterar Israels ockupation, för att uppvisa dubbelmoral.

– Därför är det viktigt att vi är principfasta. När det gäller Ukraina måste vi utgå från att det är Ryssland som har begått ett aggressionsbrott och att Ukraina är offret, säger han.

– Att Norge har en tydlig position när det gäller Palestina gör det mer intressant att lyssna på oss eftersom många andra västländer uppvisar en dubbelmoral när det gäller Ukraina och Gaza, anser Eide. (NTB)