Nyheter

Morrow Batteries behöver 1,5 miljarder norska kronor för att skala upp produktionen, vilket gör investeraren och civilingenjören Øystein Stray Spetalen rasande

«Utan en dedikerad teknik- och forskningsmiljö som byggts upp under flera decennier är det vetenskapligt och kommersiellt omöjligt för en batterifabrik i Arendal att konkurrera med världens ledande forskningscentra i Kina och genier som Elon Musk. Även kinesiska batteritillverkare kämpar med lönsamheten», säger han till Finansavisen.

Spetalen reagerar också på att Morrow har tecknat en avsiktsförklaring med de ukrainska myndigheterna.

– Morrow har rapporterat att man har fått ett stort kontrakt med ett bolag i Ukraina. Det har inte avslöjats vem i Ukraina som finansierar köpet av batterierna. Om norska skattebetalare har garanterat köpet måste detta avslöjas och naturligtvis storleken på garantierna. Ukraina är ett av världens mest korrupta länder och sådana avtal måste därför ingås med stor försiktighet, säger Spetalen.

På måndagen presenterade handels- och industriminister Cecilie Myrseth (Ap) ett paket för«”lönsamma projekt». Paketet uppgår till totalt 5 miljarder norska kronor, varav 1,75 miljarder norska kronor ska gå till att «täcka eventuella förluster» genom det nya låne- och stödsystemet för gröna industriprojekt.

Naja Boone, kommunikationschef på Morrow, bemöter Spalalens kritik på följande sätt:

«Vi har rekryterat några av de bästa från den kinesiska och koreanska batteriindustrin, byggt upp vår egen forskningsmiljö i Grimstad och har startat produktion i Arendal.»

.