Två dagar efter att Hamas hade avrättat sex israeliska gisslan genom nackskott, fann Joe Biden att tiden var lämplig att i praktiken skylla premiärminister Benjamin Netanyahu för dessa mord. Hans resonemang var att den israeliska regeringen inte har gjort tillräckligt för att nå en överenskommelse med terroristerna.
Som den framstående israeliska kommentatorn Caroline Glick påpekar verkar Vita huset ha samordnat tillkännagivandet med den israeliska vänstern, som hade hoppats kunna fälla Netanyahus regering och sedan kapitulera inför Hamas. Allt mobiliserades för att uppnå detta mål: Histadrut-facket hade utlyst en generalstrejk och den politiska oppositionen hade utlyst massdemonstrationer. Arrangörerna sa att 300 000 hade gett sig ut på gatorna, medan polisen uppskattade antalet deltagare till 80 000. Generalstrejken blev inte av, även om allt som kunde krypa och gå i media och de större företagen uppmanade arbetarna att stanna hemma.
Under en presskonferens påpekade Netanyahu att hans regering, under amerikansk påtryckning, har gjort betydande eftergifter till Hamas utan att se denna vänlighet återgäldas. Israel har därför inget annat val än att föra kriget till sitt slut, eftersom den israeliska regeringen helt klart har tappat tron på att nya israeliska eftergifter kommer att få Hamas att släppa de återstående uppskattningsvis etthundra gisslan.
En färsk undersökning visar att mellan 60 och 75 procent av israelerna – beroende på om undersökningen genomfördes före eller efter Netanyahus tydliga tillkännagivande – stöder premiärministerns ståndpunkt. Det gäller även 30 procent av de israeler som röstade för regeringens opposition.
Bidens inblandning i Gazakriget har, med andra ord, varit en säkring.
Även hemma i USA finns det ett pris att betala. Bland annat har författningsjuristen Alan Dershowitz, som har varit demokrat i hela sitt liv, precis meddelat att han har lämnat partiet som svar på de många Israel-hatare som dök upp på det Demokratiska partiets konvent i Chicago. Det kan kosta Kamala Harris dyrt, eftersom Dershowitz har stort inflytande bland amerikanska judar, av vilka den överväldigande majoriteten tenderar att rösta demokratiskt.
Det har förmodligen också noterats att Harris har hotat Israel med ett vapenembargo om hon skulle vinna presidentvalet.
Det kan tyckas oförklarligt att det Demokratiska partiet, som fram till för några år sedan var en trogen anhängare av Israel, helt har ändrat sin politik. Men det måste tas som ett uttryck för att partiets ledning har erkänt att partiets antisemitiska flygel har blivit så stark att man inte vågar utmana den.
Presidentvalet den 5 november blir inte bara avgörande för USA:s möjligheter att fortsätta som en demokratisk nation baserad på yttrandefrihet och andra medborgerliga rättigheter, utan kommer sannolikt också att avgöra Israels öde. För att inte tala om Ukrainas och Taiwans.
Om det kommer att finnas något kvar av Väst i händelse av Demokraternas seger är en bra fråga.