Nyheter

En skola introducerar Storbritanniens första ”lärarlösa” klassrum som använder artificiell intelligens (AI). Det rapporterar Sky News.

Artificiell intelligens används redan i klassrummen, till exempel genom att hjälpa till med scheman. Men på den här skolan ger artificiell intelligens inte bara en hjälpande hand, den tar tyglarna.

David Game College, en privatskola i London, öppnar sin nya lärarlösa kurs för 20 GCSE-studenter i september. Eleverna kommer att undervisas genom en blandning av AI-plattformar på sina datorer och VR-glasögon.

Plattformarna lär sig vad eleven är bra på och vad han eller hon behöver mer hjälp med och anpassar sedan lektionsplanerna för terminen.

”Det finns många utmärkta lärare där ute, men vi är alla felbara”, säger John Dalton, skolans biträdande rektor. ”Jag tror att det är väldigt svårt att uppnå [AI:s] nivå av precision och noggrannhet, och även den kontinuerliga utvärderingen.”

De 20 studenterna kommer att betala cirka 27 000 brittiska pund per år.

”En lärare känner inte riktigt till dina misstag eftersom han har så många elever”, säger Joseph, en student vid David Game College som testade systemet. ”Så han känner inte till dina misstag, medan AI kommer att ta reda på vad som är dina svagheter och hjälpa dig att förbättra dig.”

Eleverna lämnas inte bara att klara sig själva i klassrummet. Tre ”inlärnings-coacher” kommer att finnas på plats för att ge stöd. De kommer också att undervisa i ämnen som AI brottas med idag, som konst och sexualundervisning.

Alexander Vansittart, en före detta latinlärare som har undervisat elever med särskilda pedagogiska behov, har börjat som inlärningscoach.

”Jag blev väldigt exalterad över vad det här kunde göra för unga människor, hur det kunde hjälpa dem att förändra sina liv. Det var därför jag sökte jobbet, för jag tror att det här kommer att förändra liv”, säger han till Sky News.

Men idén om att överlåta barns utbildning till artificiell intelligens är kontroversiell.

Chris McGovern är en pensionerad rektor och tidigare politisk rådgivare på 10 Downing Street. Han driver nu Campaign for Real Education och säger att även om artificiell intelligens har en roll att spela i klassrummet, så går det för långt.

”Jag förstår varför [skolor] kanske satsar på AI. För det första är det billigare”, säger han, även om David Game College förnekar att detta är ett billigare tillvägagångssätt än traditionell undervisning.

”Problemet med AI och datorskärmen är att det är en maskin, och den är inaktiv, så du avhumaniserar omedelbart inlärningsprocessen och tar bort de interpersonella färdigheterna och interaktionen mellan eleverna och läraren”, tillägger McGovern. ”Det är en själlös och dyster framtid som ligger framför oss om den bara ska följa AI-vägen”.