Ur flödet/i korthet

Jag börjar alltmer förstå de tyska nazisternas motivation. Notera: Att förstå något betyder inte att man stöder det, och jag har absolut ingen sympati för vare sig tyska eller andra nazister.

Men jag har aldrig till fullo kunnat förstå hur stora delar av det tyska folket kunde förmås att applådera eller bidra till utrotningen av judarna med liv och lust. Åtminstone fram till första världskriget ansåg tyskarna sig vara ett kulturfolk, och det var också så de betraktades utomlands.

Hur kunde Hitler och andra galningar ha fanatiserat så många tyskar till en sådan grad att de struntade i all objektiv sanning, all moral och all etik och blev värre än vilda djur, som ju inte brukar döda utan anledning?

Men nu har en Facebookvän berättat om en upplevelse i en stormarknad där hon hörde några kvinnor beklaga sig över att det nu har skett två mordförsök på Donald Trump, utan att man lyckats bli av med honom. Om bara den oturlige lönnmördaren i Pennsylvania kunnat skjuta lite bättre.

Om du hade frågat de där blodtörstiga kvinnorna vad Trump faktiskt hade gjort för att vara så hatad, så hade de förmodligen inte kunnat svara något annat än att han är ond. Det vet de eftersom de har hört det på DR.

Jag vet inte om den danska journalistiken och dess media är stolta över att nästan hela befolkningen ansluter sig till hat-kören mot Trump och Republikanerna. Men jag antar att de är ganska nöjda, eftersom journalister i allmänhet är lika okunniga som damerna i snabbköpet.

Jag trodde en gång att människor som hade lyckats inom journalistiken måste ha avsevärd kunskap och ett sällan sviktande omdöme, och vara styrda av en moralisk kompass som alltid pekade mot sanningen.

Men jag har blivit klokare, och skulle råda mina medmänniskor att alltid anta att när media och ”experter” pratar om amerikansk politik, EU, krigen i Ukraina och Israel, klimatet, invandringen och islam så är det tvärtom.

Det betyder inte att media ibland inte kan rapportera sanningen, utan att man bör följa en försiktighetsprincip. Om det mesta av det de säger är en lögn, propaganda eller förvrängning, är det klokt att anta att resten förmodligen också är det.

När det gäller lögn, måste du tänka själv.