Kommentarer

Måndagen den 23 september mötte vi Tommy Robinson i vår TV-studio i Oslo. Vi hade bjudit in Tommy till ett läsarmöte med våra prenumeranter nästa dag, men ville också ta chansen till ett mer personligt samtal med honom i studion.

Robinson föddes i London 1982, men flyttade med sin familj till Luton, en stad lite norr om London, när han var liten.

Han tog namnet Tommy Robinson runt 2004 för att undvika hot och våld från muslimska grupper i Luton. Sex-groomingen av brittiska flickor hade redan pågått i ett antal år i brittiska städer och det inkluderade även en flicka i Tommys familj. Han blev medlem i BNP, den enda gruppen vid den tiden som uppvisade något intresse för att uppmärksamma de gruppvåldtäkter av småflickor som bara den brittiska arbetarklassen utsattes för. Det var först 2011 som journalisten Andrew Norfolk i The Times gjorde problemet känt för resten av den brittiska befolkningen:

Ämnet är lika aktuellt idag. Norfolk intervjuades senast av BBC i augusti i år.

Det behövdes en journalist från The Times innan övergreppen inte längre gick att sopa under mattan. Arbetarklassens röster kom aldrig fram. Norfolk menar fortfarande att sexgroomingen var en ”drömhistoria för extremhögern”.

”It was a dream story for the far-right,”  sa han. “They had no interest in solutions, they were interested in exploiting the situation.”

”Det var en drömhistoria för extremhögern”, sa han. ”De var inte intresserade av lösningar, de var intresserade av att utnyttja situationen.”

Hur dessa lösningar på muslimska mäns kvinnosyn gällande icke-muslimska vita små flickor skulle se ut är osäkert. Många av förövarna har bott i Storbritannien i flera generationer utan att detta har lett till den nödvändiga kulturella förändringen som skulle ha förhindrat de systematiska våldtäkterna. Journalisten Norfolk undrade kanske aldrig hur många av BNP-medlemmarna som hade personlig kunskap om övergreppen?

Att vara budbärare om fruktansvärda sexuella övergrepp som bara drabbar den del av befolkningen som eliten i Storbritannien ogillar och delvis föraktar, har inte varit en lätt uppgift. Hur ska man bli hörd av dem som kan göra något åt ​​problemet? Tommy har aldrig dolt sin egen bakgrund som ”thug” och ”huligan” eller sitt småkriminella förflutna. Hans vänner kallar honom Yax, inte Tommy (hans riktiga namn är Stephen Yaxley-Lennon). De gick ut på gatorna och protesterade, för som Tommy själv säger, ”det är det enda vi kan göra”.

Han blev framträdande som medgrundare och ledare för English Defence League 2009 efter att brittiska soldater hade återvänt hem från kriget i Irak och jagats på gatorna som barnamördare av den muslimska gruppen al-Muhajiroun. Han lämnade dock EDL 2013 när han trodde att organisationen lockade till sig ”oönskade element”. År 2015 engagerade han sig i anti-islamgruppen Pegida och grundade den brittiska delen av organisationen.

Genom åren har Tommys namn och budskap nått långt utanför Storbritanniens gränser. Grooming och våldtäkt som begås av muslimska grupper är tyvärr också ett faktum i andra europeiska länder. Tommy har själv suttit fängslad för att ha avslöjat namnen på åtalade i sådana fall i Storbritannien.

Sanningen om de många övergreppsgängen och de många tusentals offren (1 400 flickor bara i den lilla staden Rotherham, några så unga som elva år) kunde inte döljas länge.

Under 2018 hänvisade Steve Bannon till Tommy som ”ryggraden i det här landet” under ett argt meningsutbyte på LBC (London Broadcasting Company). Tommy satt då i fängelse, han hade placerats på A-wing tillsammans med alla muslimer som ville döda honom (hör mer om detta när vi publicerar föreläsningen Tommy höll för oss tisdagen 24/9). LBC-journalisten Theo Usherwood postade detta meddelande på Twitter:

Tommy Robinson har i många år känt att han inte har något att förlora på sitt uppror mot myndigheter, polis och rättsväsende. Som ett resultat har han flera pågående rättsfall mot sig. Tommy har producerat flera filmer men hade ingenstans att visa dem eftersom han hade blivit utslängd från alla sociala medier (vårt eget danska Document.dk-konto på Facebook raderades också efter att vi presenterade Tommy Robinson för flera år sedan).

Det var först när Elon Musk köpte Twitter som Tommys konto där återaktiverades efter att ha varit stängt sedan 2018 och Tommy kunde återigen nå ut till sina många följare, nu under titeln journalist. Även Tommy och Katie Hopkins fick tillbaka sin plattform med hjälp av Musk. Detta visades på BBC i november 2023. Tommy har nu drygt en miljon följare på X (Twitter).

Tiden har arbetat till Tommys fördel genom att de problem han påpekar har blivit uppenbara för stora delar av den brittiska medelklassen. Tommy har därmed fått en annan publik och ett annat följe än tidigare.

Med sitt företag Urban Scoop producerade Tommy en film som heter ”Lawfare” och i juli visade han filmen ”Silenced” mitt i London för en stor publik. Filmen har nu setts av över 51 miljoner människor. Genom detta bröt han ännu ett domstolsbeslut och den 28 oktober återvänder han till domstolen för att ta reda på om han får ytterligare ett fängelsestraff. Han förväntar sig det, sa han till mig. De måste det, för jag bröt mot domstolsbeslutet, tillade han.

Men två dagar innan detta, den 26 oktober, håller Tommy en demonstration i London, mot premiärminister Keir Starmers ”tyranni”.

Bakgrunden till denna demonstration är morden på de tre små flickorna i Southport den 29 juni i år, begångna av Axel Muganwa Rudakubana. Tre små barn knivhöggs och dödades (Bebe King 6 år, Elsie Dot Stancombe 7 år, Alice da Silva Aguiar 9 år) och tio andra skadades, åtta av dem barn. Polisen släppte inte namnet på mördaren, de sa bara att han var från Wales och att brottet inte var terrorrelaterat. Detta ledde till en hel del spekulationer på sociala medier och det cirkulerade falska rykten om vem han var. Människor var upprörda och spontana upplopp ägde rum runt om i Storbritannien under resten av sommaren. Många anklagade Tommy Robinson för att ha anstiftat upploppen trots att han var utomlands. Över tusen greps, några för att ha deltagit i upploppen och andra för att ha skrivit ”hatfulla saker” på sociala medier. De brittiska fängelserna var dock fulla, så det fanns inte plats för alla som polisen hade gripit. Starmer och hans inrikesminister Yvette Cooper bestämde sig då för att släppa tusentals fångar för att ge plats åt de nya. Många varnade för detta.

Under frågestunden i parlamentet sa Nigel Farage:

”This to make way for, yes, rioters, but equally those who have said unpleasant things on Facebook and elsewhere on social media. Does the Prime Minister understand there is a growing feeling of anger in this country that we are living through two-tier policing and a two-tier justice system?”

”Detta för att ge plats åt, ja, upploppsmän, men lika mycket de som har sagt obehagliga saker på Facebook och på andra håll i sociala medier. Förstår premiärministern att det finns en växande känsla av ilska i det här landet över att vi lever med dubbel standard i polisarbete och dubbel standard i rättssystemet?”

Tommy Robinson visar en ny film i London den 26 oktober som handlar om detta. Vi på Document kommer att vara där.

Fackföreningarna runt om i landet kommer att samlas i London för en motdemonstration mot ”fascisten” Tommy Robinson. Unison i Skottland säger att de har köpt tågbiljetter. Socialistworker kallar Tommy för nazist.

Anti-racists are building the protest against Nazi Tommy Robinson in London on Saturday 26 October. NEU education union general secretary Daniel Kebede is calling on all educators to build support for the demonstration.

”Stand up to racism” vil selvsagt også være tilstede. Her kommer hele gjengen med palestinaflagg og ”refugees welcome”-paroler.

 

JAG KOMMER HEM
Det är kamp eller flykt
Vi kommer att kämpa, jag kommer hem för att förena riket igen. Den här gången på Keir Starmers tröskel. 10 Downing Street 26 oktober. En fredlig demonstration av motstånd mot hans tyranni. Vi kommer även att premiärvisa vår senaste dokumentär. Gör en plan. Jag ska ladda upp en video som förklarar allt. Vi behöver var och en av er. Det brittiska folket kommer inte att mobbas till tystnad. Kör på.

Vi börjar med att fortsätta med vår intervju med Tommy (som vi har textat till norska):

Youtube:

Rumble: