Ur flödet/i korthet

På frågan om en israelisk markinvasion av Libanon nu är oundviklig svarade USA:s president Joe Biden på lördagen att det nu måste bli en vapenvila.

”Det är dags för vapenvila”, sa Biden (NTB-Reuters)

Det ständiga ropet på eldupphör ignoreras av Israel. För de vet att en vapenvila bara innebär en omorganisation för fienden, terroristerna som de bekämpar. En vapenvila kan ge fienden utrymme att uppfylla sin dröm om att förgöra Israel. Israelerna vet att de kämpar för sin egen existens.

På frågan om USA skulle svara på missilattacker mot amerikanska krigsfartyg i Röda havet svarade Biden att ”vi kommer att svara.”

Man kan undra: Varför har inte USA reagerat kraftfullt för länge sedan mot houthierna, som orsakar så mycket problem för världsekonomin? Biden leder en militär styrka som har förmågan att krossa fienden, men som saknar den politiska viljan.

Israel inser att de måste göra jobbet själva.

Den israeliska militären sa i ett uttalande på söndagskvällen att attackerna riktades mot de jemenitiska Houthi-rebellerna i det fattiga landet längst söder om den arabiska halvön.

I en storskalig flygoperation idag attackerade dussintals flygplan från flygvapnet, inklusive stridsflygplan, tankflygplan och spaningsplan, militära mål som tillhör Houthis terroristregim i Ras Issa och Hodeida i Jemen, sade den israeliska militärens talesman David Avraham i ett uttalande till AFP (NTB-Reuters)

Notera hur NTB försöker skapa lite sympati för de fattiga, ”utarmade” houthiterroristerna.

Det känns trevligare att fokusera på vapenstilleståndet. Det låter trevligt och ”progressivt”. Det är därför attackerna kommer att fortsätta tills Trump tar över i januari.

Om det är Harris är det game over.

Vår utrikesminister Espen Barth Eide vill ha ett eldupphör innan han ”går upp på morgonen” (mina ord). Därför måste han av någon märklig anledning belöna terrorister.

”Mellanöstern upplever en av sina mörkaste timmar”, sade Norges utrikesminister Espen Barth Eide när han uppmanade alla stater att erkänna Palestina från FN:s talarstol (NTB-Solveig Joten Svensen)

Det måste belönas om man dödar och misshandlar, tycks vara Eides inställning. Jag tror inte att det är hans inställning, men det är konsekvenserna av hans politiska verksamhet.

Och han får fullt stöd från EU och andra makthavare. Israel, som står med ryggen mot väggen? Ingen bryr sig om dem. FN-salen applåderade tydligen Eide, medan stora delar av församlingen gick ut i protest mot Netanyahu. Judar som försvarar sig själva och sina familjer kan inte tolereras! Alla i vapenvilomaffian spelar på samma sträng på sitaren.

Det är som om man ser en mobbare attackera en person på skolgården, och efter tio eller tolv slag svarar mobboffret med att gå till motattack.

Då kommer Eide, Biden, Starmer och Borell att gå in och kräva vapenvila. Möjligen lite dialog? Men är det verkligen dialog när folk marscherar ut ur salen för att de inte orkar höra Netanyahu tala?

Ja, Eide, Biden, Starmer och Borell kommer att gå in och kräva eldupphör.

Säkert, Eide fördömer den 7 oktober. Men samtidigt vill han belöna dem som låg bakom massakrerna, kidnappningarna och våldtäkterna. För det är dessa palestinska araber som lider mest.

– Det enorma lidande som den palestinska befolkningen i Gaza har utsatts för är oöverträffat. En stor del av Gaza ligger i ruiner. Minst 41.000 människor har dödats och många fler är skadade och lemlästade för livet”, säger Eide.

”Oöverträffad?” Har vår utrikespolitiske expert läst en enda historiebok? Verdun? Somme? Andra världskriget? Gettysburg? Stalingrad? Kursk? Är Eide allvarlig här?

För övrigt: Är inte Hamas huvudansvariga för de civilas lidande i Gaza?

Vad Eide gör är som att klaga på Spitfirepiloter för att de försökte (och lyckades) förhindra att London bombades sönder och samman under Battle of Britain.

Det dog så många brittiska piloter att överstarna kunde vara 22 år gamla.

På den tiden hade vi politiker som Churchill, som förstod en hel del mer än Eide, som förmodligen hade sagt till Spitfirehjältarna att kalla till ”vapenvila” med de anfallande tyska bombplanen.

Churchill uttryckte det enkelt, på sitt vanliga eleganta sätt.

”Aldrig inom området för mänsklig konflikt var så mycket skyldigt av så många till så få.”

Nu kan vi säga tvärtom: Aldrig inom området mänskliga konflikter har så få varit skyldiga så många så mycket.

Eide fortsätter:

När vi samlas i FN denna vecka har Libanon upplevt sina dödligaste dagar på decennier. Vi står på randen till ett stort regionalt krig.

Det verkar inte falla Eide in att Libanon kunde ha undvikit detta om inte Hizbollah hade attackerat Israel med raketer i nästan ett år. De började den 8 oktober som om de ville straffa Israel för den massaker som Hamas utfört.

Libanon var ett välfungerande land och Beirut kallades Mellanösterns Paris. Sedan kom muslimerna som flydde från andra muslimer. Yassir Arafat kom med PLO eftersom Jordanien inte kunde stå ut med dem längre. Nu är Libanon ruinerat och förstört. Vi, söndagsmänniskorna, står på tur.

Hela norra Israel är nu i stort sett tömt, tiotusentals israeler har tvingats fly från sina hem.

Man får en otäck känsla: Är det här oproblematiskt för att det bara handlar om judar?

Hade Eide bara accepterat om hela Troms och Finnmark gjorts obeboeligt på grund av en yttre fiende?
Skulle han ha bett eventuella motståndsstyrkor att lugna ner sig och i stället ingå en s.k. vapenvila?

– Även grannländer som för länge sedan undertecknade fredsavtal med Israel är under enormt tryck. Situationen förvärras för varje timme som går, säger Eide och betonar att regionens konflikter är djupt sammanflätade.

Men dessa grannländer är inte under press från Israel utan från vapenvilegänget, som Biden, Borell och Eide.

Victor Davis Hanson: Israel befinner sig i ett existentiellt krig

Eide försöker jämföra försvaret mot en terroristattack med de misstag som George W. Bush gjorde efter 9/11.

”Denna uppdelning i en förenklad svartvit bild där det inte finns utrymme för nyanser och komplexitet, inte heller opartiskhet, och med en överdriven tilltro till enbart militär makt, är extremt farlig”, säger Eide.

Och det slutade inte bra. Vi måste lära oss av tidigare misstag

Eide har nått bokstaven O i ordboken och upptäckt ordet opartiskhet. Men han har aldrig testat det i verkliga livet. För honom verkar det enkelt: Ned med Israel, fullt stöd till deras motståndare.

Det är i alla fall konsekvenserna av hans agerande och fördelningen av mina och dina pengar.

Det är lätt att bli modfälld i en tid som denna. Men i Israel tappar de inte modet. Att se en reservist som kallats in för krigföring i frontlinjen ta farväl av sina tre små gråtande barn gör intryck.

De här barnen är döda om inte IDF vinner det här kriget. Då är det vår tur, tack vare Eide och hela den västerländska politiska klassen.