Nyheter

Parlamentsval hölls i Österrike på söndagen och prognoser som släpptes strax efter att vallokalerna stängde klockan 17.00 visar att det nationalkonservativa Frihetspartiet (FPÖ) blir största parti för första gången.

Enligt en prognos i Der Standard kommer FPÖ att få 29,2 procent av rösterna, följt av Folkpartiet (ÖVP) – det gamla konservativa partiet – med 26,3 procent. Därifrån är det långt ner till det socialdemokratiska partiet (SPÖ) som får nöja sig med 20,5 procent.

Grafik: Der Standard

Resultatet är som väntat, eftersom FPÖ har legat i topp i opinionsmätningarna i över två år. Allt kan därför vara upplagt för en ny koalitionsregering mellan FPÖ och ÖVP. Premiärminister Karl Nehammer (ÖVP) vill inte ha en sådan lösning, men det är inte säkert att sista ordet är sagt.

Det blir tredje gången som de två partierna bildar regering tillsammans. Första gången var efter valet 1999, då SPÖ blev största parti men de jämnstarka FPÖ och ÖVP var mycket större tillsammans. De satt sedan tillsammans i Sebastian Kurz första regering från 2017 till 2019, innan den upplöstes till följd av Strache-skandalen.

För ett kvarts sekel sedan införde alla andra EU-länder sanktioner mot Österrike eftersom de inte gillade att FPÖ, som av många anses vara höger, satt i regeringen. Sanktionerna fungerade inte som avsett och hävdes efter något år, vilket gjorde att koalitionen kunde sitta kvar fram till 2005.