Kommentarer

Visualisera Västerpartiets reaktioner om sverigedemokratiska lokalpolitiker postat illustrationer i sociala medier där muslimer dricker svenskars blod, stött KKK eller deltagit i demonstrationer där banderollerna kräver att alla muslimer ska mördas och där deltagare bär t-shirts där trycket hyllar datumet för Behring-Breiviks massmord på Utøya?

Vilka reaktioner hade dessa sverigedemokrater mötts av? Vad tror du hade hänt? En inte alltför vild gissning är att det inletts ett uteslutningsärende innan Jimmie Åkesson hunnit väsa ”folkutbyte”.

De partier som vanligtvis beskriver sig själva som ”antirasistiska” hade dessutom ylat sig hesa med krav om allt från utbildningssatsningar i grundskolor och åtal för HMF, till nedstängning av sociala medier. Hade någon av de berörda sverigedemokraternas namn funnits kvar i medlemsregistren följande vecka, hade Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar – som partiledare för det allra mest antirasistiska av alla svenska riksdagspartier – förmodligen krävt en, av SVT direktsänd, ritualbränning av SD:s riksdagskansli.

Inga rasister på våra gator, ju.

Men det gäller inte den fina vänsterpartistiska rasism som går under beteckningen antisemitism. Den rasismen, det hatet är salongsfähigt och oproblematiskt för antirasisterna – så länge den inte uppmärksammas av media. Då blir det jobbigt. Men bara lite. Pyttelite.

Världskonspirerande, bloddrickande judar

Orwa Kadoura – som namnet till trots inte är en figur ur Liftarens guide till galaxen, utan vice ordförande för Vänsterpartiet i Malmö – har hyllat Hamas och spridit klassisk antisemitisk propaganda om en judisk världskonspiration. Kadoura har bland annat delat en bild där Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, försetts med djävulssvans och dricker blod ur ett glas format som Gazaremsan.

Bilden delades vidare bland annat av partikollegan Mohamed Nuur, som sitter i partistyrelsen i södra Järva och representerar V i styrelserna för två kommunala bostadsbolag i Stockholms stad. I ett inlägg på Instagram kompletterade han för tydlighetens skull med bildtexten ”Satanyahu fortsätter och dricker och han är inte intresserad av vapenvila”.

Till Expressen bestrider Mohamed Nuur att han sprider antisemitism, men bekräftar samtidigt att han anser att det är ”Netanyahus personliga agenda att utrota palestinier”. Förklara den ekvationen, den som kan.


Foto: Skärmdump Instagram

Stöder terrororganisationer

Ordföranden för Vänsterpartiet i Angered i Göteborg heter Kristofer Lundberg. Doku har rapporterat hur Lundberg, som tidigare var frontperson för Rättvisepartiet Socialisterna (numera Socialistiskt Alternativ), nu även har en ledande position inom Enhetsfront för Palestina som organiserar pro-palestinska demonstrationer i Göteborg. Lundberg ska ha konverterat till islam när han gifte sig med en somalisk kvinna, och under sommaren höll Lundberg ett tal där han bland annat förespråkade väpnad kamp mot Israels judar (som Lundberg dock väljer att kalla ”sionisterna”):

– Den palestinska motståndsrörelsen behöver vapen för att kunna resa motstånd mot sionisterna.

– Vår solidaritet med motståndsrörelsen är att bekämpa våra egna regeringar men också att kräva att PFLP, DFLP och andra delar av motståndsrörelsen tas bort från terrorlistorna.

De ”motståndsrörelser” som den vänsterpartistiske ordföranden talar om, PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) och DFLP (Democratic Front for the Liberation of Palestine), har dock ingen som helst likhet med varken Max Manus eller Vita Rosen. PFLP och DFLP deltog i terrorattackerna mot Israel den 7 oktober och är terrorklassade av EU och USA. Organisationerna förespråkar väpnad kamp mot Israel och motsätter sig att Israel ens ska tillåtas existera.


En man bär en t-shirt som hyllar terrorattackerna 7 oktober under en pro-palestinsk demonstration i Göteborg.
Foto: Skärmdump Facebook.

På klassiskt Vänster-manér tycks Lundberg dessutom ha en förkärlek för att handgripligen ge sig på dem som inte delar hans åsikter.

Den 18 augusti deltog han exempelvis i en demonstration i hemstaden, där Lundberg ska ha gett sig på den alternativa nyhetssajten Insikt 24:s reportrar. På en video inspelad av Insikt 24 kan Lundberg och hans gelikar ses attackera både nyhetssajtens reportrar och de poliser som går emellan.

En vecka senare var Lundberg igång igen. Under en ny pro-palestinsk demonstration som hölls i Göteborg den 25 augusti fick polis tillkallas efter det att Kristofer Lundberg och opinionsbildaren Joakim Lamotte drabbat samman. Även vid detta tillfälle ska Lundberg ha siktat in sig på Lamottes utrustning.

Men inget av detta är det minsta problematiskt, enligt Vänsterpartiet. Samma parti som har ”den antirasistiska kampen” som bärande idé, ser gärna mellan fingrarna när våldet och hatet riktas mot judar.


För Vänsterpartiet oproblematiskt ”kvällspyssel” hos partiets ordförande. Foto: Skärmbild Facebook 

Hur ska man annars tolka det faktum att den ende som V faktiskt har inlett ett uteslutningsärende mot, är Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige samt i partiets styrelse i kommunen. Även han har spridit grovt antisemitiskt material, bland annat har Hadrous hävdat att Hamas inte dödade civila under terrorattackerna den 7 oktober. När Sydsvenskan konfronterade honom, menade han att tidningen ”tjänade den globala sionismen”.

”Problematiskt om man inte har rätt kontext”

Hadrous medger att det delade materialet visserligen ”kan upplevas problematiskt om man inte har rätt kontext”, men försvarar sig med att man inte måste hålla med om något bara för att man delar materialet. Om han utesluts ur partiet tänker Hadrous inte lämna kommunfullmäktige, utan sitta kvar som politisk vilde.

Ursäkta, men vad är ”rätt kontext” i det här sammanhanget? Att terrororganisationen Hamas våldtog, torterade och begick lustmord på 1 200 män, kvinnor och barn den 7 oktober, och nu använder sitt eget folk som mänskliga sköldar, avrättar gisslan och låter palestinska barn dö för att det gagnar Hamas syften: att utplåna Israel och döda alla judar?

Den som fick den otacksamma uppgiften att representera det (anti-)rasistiska partiet under en intervju i måndagens Aktuellt, var partisekreteraren Aron Etzler. När han fick frågan om man kan vara vänsterpartist och agera som ovan, så svarade han som den politiker han är. Undflyende.

Antisemitism är inget problem – om det inte var meningen

För nu var det ju så att de tre fall som då var på tapeten – Kadoura, Lundberg och Hadrous – var ”olika”. Hadrous slängs under bussen eftersom han ”spridit grovt antisemitiska saker på Internet”. Kadoura menar Etzler har spridit sådant som har varit ”väldigt tveksamma” – men han har nu bett om ursäkt. Gällande Lundberg så konstaterar bara partisekreteraren att han har stött en terrorklassad organisation som uppmanar till väpnad kamp mot Israel. Alles in Ordnung, således.

– Nämen… I alla de här tre fallen så har det ju skett saker som är helt mot Vänsterpartiets linje och en del saker som är helt oacceptabelt. Och det är ju oacceptabelt. Men.. Det betyder ju inte att man blir utesluten, att det är det första som händer i Vänsterpartiet. Utan ofta så… Först får man ju kolla… Var det avsiktligt att du spred de här sakerna? Eeeh… Om det inte var meningen så finns det ju liksom en väg tillbaka, menar Etzler.

Partisekreteraren förtydligar att det går utmärkt att posta inlägg, dela åsikter och agera på sätt som är antisemitiska –  så länge som man ”inte menar det” utan ber om ursäkt och ändrar sig om man blir påkommen. Dessutom, menar Etzler, delas det ju så mycket på nätet och det är ju inte alltid man tänker på att det kan vara antisemitism att porträttera en judisk ledare med djävulssvans som dricker blod från Gaza-bor.

Hate it when it happens, liksom.

”If it looks like a duck…”

Det är inte utan att man börjar fundera hur det står till med Vänsterpartiets anti-rasistiska värdegrund? Nooshi Dadgostar har hållit sig i kulisserna och när hon nu träder fram är det för att uppmana sina partivänner att ”hålla ihop”. Hålla ihop? Med vilka? För vad? Mot vad? Har partiledaren samma mål som partiets ordförande i Angered så är jag inte helt säker på att demokratiskt sinnade individer borde ”hålla ihop” med dem.

– Antisemitism och rasism har ingen plats i Vänsterpartiet eller i Sverige. Det är självklart att Vänsterpartiet bekämpar antisemitism och rasism var än det dyker upp, säger Dadgostar till Dagens Nyheter.

Tja, vad ska hon säga? Men alla vet: Snacka går ju. ”You talk the talk, but do you walk the walk?”

Det borde ju vara så enkelt. Medlemmarna i ett parti som säger sig vilja ”föra den antirasistiska kampen” för att skapa ”ett samhälle för alla, fritt från rasism” borde kunna leva hjälpligt efter den vision som Vänsterpartiet formulerar på sin hemsida:

”Kampen mot rasism måste föras på flera nivåer: mot strukturell rasism och diskriminering, mot uttalat rasistiska grupper och partier, mot rasistiska tendenser i etablerade partiers politik.”

Kanske vore det en konstruktiv tanke att Västerpartiet ålade sina medlemmar och representanter att ta del av partiets formuleringar om anti-rasism – så att de kan leva som de lär och kämpa mot de rasistiska tendenserna i det egna partiet – innan det blir ännu fler medlemmar som måste be om ursäkt?

Alternativet är såklart att krypa till korset och säga som det är: att det är de goda, fina anti-rasisterna som i själva verket är de riktiga rasisterna.

För hur var det nu Walter Reuther förklarade hur man identifierar kommunister? ”If it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, it probably is a duck.”