Ur flödet/i korthet

George Clooney jämförde i söndags Joe Biden med George Washington, till stora applåder från publiken och Brad Pitt.

Clooney, som var på premiären av sin nya film Wolfs på filmfestivalen i Venedig, talade på söndagen om Bidens beslut att dra sig ur valkampanjen.

I en text i The New York Times i juli uppmanade han den 81-årige överbefälhavaren att avgå på grund av åldersrelaterade farhågor.

Clooney berömde president Biden för att han drog sig ur presidentkampanjen och sa att Bidens beslut var ”det mest osjälviska” sedan George Washington.

– Den person som bör applåderas är presidenten, som gjorde det mest osjälviska någon har gjort sedan George Washington, sa Clooney till reportrar på söndagskvällen.

– Alla intriger, inget av det kommer att minnas. Och det ska det inte heller. Vad man bör komma ihåg är den osjälviska handlingen.

– Det är väldigt svårt att släppa makten. Det vet vi. Vi har sett det över hela världen. Att någon säger: ”Jag tror att det finns en bättre väg framåt”? All heder åt Biden, fortsatte han.

Clooney sa i ett uttalande efter att Biden avgick i juli att presidenten ”har visat vad sant ledarskap är” och ”räddar demokratin”. Han stödde också vicepresident Harris kandidatur för Vita huset i samma uttalande.

– Vi är alla så glada över att göra allt vi kan för att stödja vicepresident Harris i hennes historiska strävan, sa han.

I slutet av talet sa Clooney att han var stolt över var vi är i världen just nu och att vi alla är väldigt spända på framtiden. Brad Pitt hade inte mycket att säga, men verkade rörd av det känslomässiga talet.

Åsikterna är delade på internet om Clooneys jämförelse av Joe Biden med George Washington, USA:s landsfader, politiker, militärofficer och bonde som tjänstgjorde som USA:s första president 1789 till 1797.

På grund av sin centrala ställning i grundandet av USA och landets nuvarande konstitutioner anses Washington vara en av landets viktigaste figurer genom tiderna, och omtalas ofta som ”Father of his Country”.

#Metoo-grundaren Alyssa Milano hyllar både George Clooney och Barack Obama. Hon insåg inte hur mycket hon behövde för att höra människor tala passionerat med kärlek i fullständiga, sammanhängande meningar.

Hon måste prata mycket med sig själv.

På tal om #metoo. ”Executioner” undrar alltid varför George Clooney hyllar Joe Biden och Kamala Harris eller gör insamlingar åt dem.

Sedan kommer han ihåg dessa bilder och vet svaret.

– Vem håller med om att de sjuka eliterna måste hålla ihop för att skydda alla smutsiga hemligheter?

Vissa skulle hellre jämföra Trump och Washington. Här får landsfadern strategiska råd av sin militära rådgivare, Donald Trump – 1775.