Nyheter

De sex unga gisslan som hittades i Rafah av IDF var vid liv några dagar innan de hittades. De mördades brutalt av Hamas. Genom att göra detta sänder Hamas en signal om att de kommer att bekämpa och förgöra judarna, precis som de inledde kriget den 7 oktober.

Även om fredsrörelsen anklagar Netanyahu för att ha misslyckats råder det ingen tvekan om att israelerna inser att Hamas inte är någon att förhandla med. De har än en gång visat att de är mördare.

Fem av gisslan togs på musikfestivalen Nova. Hamas har alltså hållit dem vid liv fram till nu, bara för att döda dem. Det visar ett förakt för deras liv som imponerar på en hel värld. Agerandet är så brutalt att det även stör den amerikanska valkampanjen.

Minst två israeler dödades när deras bil besköts på Västbanken, rapporterar israeliska medier. Samtidigt framkommer nya detaljer om de sex gisslan som hittades i en tunnel på lördagen.

I ett uttalande via det israeliska utrikesministeriet på lördagskvällen sade de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) att de hittade de döda under strid.

IDF:s talesman Rearon

IDF:s talesman konteramiral Daniel Hagari sade att de sex ”brutalt mördades” av Hamas kort innan trupperna anlände – möjligen bara en dag eller två innan de hittades.
”Enligt en första bedömning blev de brutalt mördade av Hamas-terrorister kort innan vi nådde fram till dem. De fördes bort levande på morgonen den 7 oktober av terroristgruppen Hamas”, sade Hagari vid en presskonferens.
”Deras kroppar hittades under striderna i Rafah, i en tunnel, ungefär en kilometer från den tunnel som vi räddade Farhan al-Qadi ur för några dagar sedan”, sade han.

Forumet för gisslans anhöriga är rasande på Netanyahu. De lägger skulden på honom.

”Hade det inte varit för sabotörerna, ursäkterna och spinnet hade gisslan som vi fick höra om i morse förmodligen varit vid liv”, skrev forumet i ett inlägg på X.
”Netanyahu: Nog med ursäkterna. Nog med vinklingen. Nog med kapitulationen. Det är dags att ta hem vår gisslan – de levande för rehabilitering och de fallna och dödade för begravning i sitt land”, skrev forumet.

Men Netanyahu gjorde ett strategiskt val. Alternativet var att fly från Philadelphia-korridoren, som är gränsen till Egypten. Om Hamas återtog kontrollen över korridoren skulle det inte dröja länge innan vapen och material började flöda från Egypten till Gaza igen. Hamas krävde i förhandlingarna att IDF måste dra sig tillbaka. Netanyahu vägrade att gå med på detta.

Meddelandet om gisslandramat kom bara några dagar efter att Netanyahu enligt uppgift sagt till Gallant att han prioriterade sin ståndpunkt att hålla kvar israeliska trupper i Philadelphiakorridoren framför att rädda livet på den kvarvarande gisslan i Gaza. Ställningstagandet gjordes under ett hetsigt möte med säkerhetskabinettet, där premiärministern fick det högsta ministerorganet att rösta för att godkänna en serie kartor som utarbetats av IDF och som visar hur Israel avser att hålla sina trupper utplacerade i korridoren under den första fasen av den gisslanfred som förhandlas.
”Ni har beslutat att stanna i Philadelphiakorridoren. Är detta vettigt för dig? Det finns levande [gisslan] där!” utbrast Gallant.
Ministern för strategiska frågor, Ron Dermer, svarade: ”Premiärministern kan göra vad han vill.”
Gallant svarade: ”Premiärministern kan faktiskt fatta alla beslut och han kan också besluta att döda all gisslan.”

https://www.timesofisrael.com/bodies-of-6-hostages-murdered-by-hamas-just-days-earlier-found-in-rafah-idf/?