Nyheter

Hamas publicerade under onsdagskvällen en video på Telegram med uttalanden från de dödade gisslan Carmel Gat och Alexander Lubanov. Gat och Lubanov var två av de sex som mördades av Hamas förra veckan, kort innan deras kroppar hittades av The Israel Defence Forces (IDF).

Under måndagen och tisdagen släppte Hamas motsvarande videor av Ori Danino och Eden Yerushalmi, som även de återfanns mördade. Enligt det israeliska hälsoministeriet ska samtliga ha skjutits på nära håll, någon gång mellan torsdag och fredag, rapporterar The New York Times.

Under dagarna sedan de sex kropparna upptäcktes har många israeler gått ut på gatorna för att protestera mot kriget. Demonstranterna beskyller premiärminister Benjamin Netanyahu för att ha misslyckats med att nå det avtal om vapenvila som skulle kunna medföra ett frisläppande av gisslan.

Det är oklart när videorna spelades in, men publiceringen av dem tycks ha som syfte att ytterligare underblåsa dessa motsättningar och konflikter i Israel. I inspelningarna är gisslan mycket kritiska till den israeliska regeringen och de uppmanar alla israeliska medborgare att gå ut i demonstrationer för att protestera mot den israeliska regeringens agerande.

–  Snälla, stoppa den här försumligheten, stoppa bombningarna och hämta hem oss, säger Carmel Gat i videon.

– Netanyahu och Israels regering: ni misslyckades och försummade oss den 7 oktober, och nu fortsätter ni att misslyckas i varje försök att släppa oss levande, säger Alexander Lubanov inför kameran, efter det att han beskrivit de svåra förhållandena de levt under i fångenskapen.

Lubanov hänvisade enligt The Jerusalem Post även till det så kallade Shalit-avtalet, som innebar att fler än tusen palestinska fångar släpptes. Hamas hade ett motsvarande krav på Israel för att frige den nu mördade gisslan.

Enligt IDF ska ingången till tunneln där gisslans kroppar hittades ha funnits på en lekplats och varit kraftigt försåtsminerat. Hamas tunnlar har tidigare upptäckts nära civil infrastruktur, inklusive sjukhus och skolor, och både israelisk militär och palestinska grupper har anklagat Hamas för att bädda in kombattanter och gömma vapen bland civilbefolkningen.

IDF säger i ett uttalande att ”detta är ytterligare ett exempel på hur Hamas missbrukar civila områden för att hålla gisslan och utföra sina terroristhandlingar.”