Nyheter

En serie explosioner dödade minst nio och skadade 2 750 i Libanon. Dessutom ska det finnas sju döda och 14 skadade i Syrien

Uppdatering: NTB rapporterar nu att antalet döda är elva, och att runt 4 000 personer har skadats.

Minst elva personer har mist livet och runt 4 000 människor har skadats när personsökare har exploderat runt om i Libanon, säger hälsoministerns rådgivare.

Tillståndet beskrivs som kritiskt för 400 av de skadade, sa rådgivaren till nyhetsbyrån Reuters sent på tisdagskvällen.

Toppmedlemmar är bland de skadade, men enligt uppgift inte terroristledaren Nasrallah. Beirut kommer att klaga till FN:s säkerhetsråd, skriver Times of Israel.

USA ska inte ha informerats om attacken i förväg, enligt NTB.

– USA var inte underrättat om den här händelsen i förväg, säger Utrikesdepartementets talesperson Matt Miller. USA vet inte heller vem som ligger bakom.

Den irakiska regeringen och en Iran-stödd irakisk milis lovar att skicka hjälp till Libanon. Israel är hotat från alla håll och saknar allierade.

Iraks premiärminister Mohammed Shia Al-Sudani har beordrat att irakiska medicinska team och räddningstjänst ska skickas ut, uppger hans kontor i ett uttalande.

Kataeb Hizbollah-milisen, en av de mäktigaste av Iraks Iran-stödda väpnade grupper, sa i ett separat uttalande att den skulle ”lägga all vår kapacitet i händerna på våra bröder i Libanon”.

”Vi är fullt beredda att följa dem till slutet och skicka krigare, utrustning och support, både tekniskt och logistiskt”, står det.

Chefen för generalstaben, generallöjtnant Herzi Halevi, höll en situationsbedömning i kväll med deltagande av andra högsta IDF-officerare. Fokus var beredskap i både anfall och försvar på alla arenor.