Nyheter

En indisk domstol dömde i lördags 22-årige Mohammad Abbas till döden för att ha våldtagit och dödat en 16-årig flicka 2023.

Dödsstraff från dag ett

Domen är historisk i den meningen att domaren, Anita Mehrotra Mathur, fann Abbas skyldig till brottet bara en dag efter att Västbengalens nationalförsamling enhälligt antog Aparajita Woman and Child Bill, 2024, som införde dödsstraff för våldtäkt.

Den nya lagen – som utarbetades i kölvattnet av den särskilt chockerande våldtäkten och mordet på en nyutexaminerad läkare på ett sjukhus i Kolkata den 9 augusti – föreskriver dödsstraff för våldtäkt om överfallet leder till offrets död eller lämnar henne i ett vegetativt tillstånd, och livstids fängelse utan villkorlig frigivning för andra utfall.

Under debatten i nationalförsamlingen som föregick beslutet, beslutet beskrev Västbengalens delstatsminister Mamata Banerjee lagförslaget som ”historiskt” och krävde ”dödsstraff från dag ett”.

Slog ihjäl henne direkt

Och Mamata Banerjee fick som hon ville. Den 21 augusti 2023 hittade polisen kroppen av den minderåriga flickan som var klädd i skoluniform. Sju timmar senare arresterade de Mohammad Abbas. Han hade tvingat sig på den unga flickan och när hon gjorde motstånd slog han ihjäl henne direkt.

Abbas blev enligt åklagaren ”anklagad för kidnappning följt av våldtäkt och mord”:

– På övervakningsfilmen ser vi gärningsmannen ta offret till brottsplatsen och lämna den efter att ha begått brottet.

Mohammad bad om ett lindrigare straff med hänvisning till att han är tidigare ostraffad och har en liten dotter och en mamma som är beroende av honom, medan åklagarmyndigheten begärde dödsstraff.

Offrets mamma brast i gråt när dödsdomen lästes upp i lördags:

– Efter mer än ett år har min dotter äntligen fått rättvisa.