Nyheter

Iran avvisade Hizbollahs begäran om att attackera Israel. Ingen vedergällning för dödandet av Hamasledaren har ägt rum eftersom ”tidpunkten inte är rätt. Iran verkar lämna striderna till sina proxy-krigare.

Hezbollahledare har enligt uppgift flera gånger uppmanat Iran att inleda attacker mot Israel som vedergällning för mordet på Ismail Haniyeh, Hamas politiska ledare, i Teheran för två månader sedan. Uppmaningarna upprepas i takt med att spänningarna ökar mellan Hizbollah och Israel.

Masoud Pezeshkian, Irans president, sade till reportrar på måndagen att Israel attackerade Hizbollah i Libanon för att provocera fram ett större regionalt krig, men betonade att Iran inte ville gå i denna ”fälla”, skriver The Telegraph.

Under tiden rapporterar Times of Israel om en drönarattack från en Iran-stödd koalition i Irak mot Eilat, som träffade hamnen i Eilat på onsdagen, orsakade skador och skadade två personer lindrigt.

Är detta ett tecken på att Iran inte vill bli direkt inblandat utan låter sina proxykrigare sköta striderna? I krig är det alltid svårt att dra slutsatser.

Västländerna, inklusive USA och Frankrike, arbetar kontinuerligt för att uppnå ett tre veckor långt eldupphör. Men svaret från Israel är inte gynnsamt för dem som vill ha ett eldupphör.

Israels finansminister Bezalel Smotrich skrev på X att Hizbollah måste krossas och avvisar en vapenvila. Detta kommer bara att ge Hizbollah gott om tid att omorganisera sig, skriver han.

Under natten har det förekommit rapporter om att en vapenvila är nära förestående. Detta förnekas av Israels premiärminister:

En talesman för Benjamin Netanyahu har sagt att rapporterna om en nära förestående vapenvila ”inte är sanna”.

”Nyheterna om en påstådd vapenvila är inte sanna.

”Nyheten om det påstådda direktivet att moderera striderna i norr är också motsatsen till sanningen.”

Premiärministern har instruerat Israels försvarsmakt (IDF) att fortsätta striderna med full styrka och enligt de planer som presenterats för honom. Striderna i Gaza kommer också att fortsätta tills alla mål för kriget har uppnåtts.

Det ser alltså ut att gå mot en markinvasion av Libanon. Detta kan bli en mycket tuff uppgift för IDF.

Men uppgiften blir betydligt mer hanterbar om Iran håller sig i bakgrunden.