Nyheter

Israel antyder att man kommer att skicka marktrupper till Libanon efter Hizbollahs raketattack mot Mossads högkvarter strax norr om Tel Aviv. Farhågorna för ett stort regionalt krig växer.

Qader-missiler användes i attackerna mot Israel. Dessa raketer tillverkas i Iran och har en räckvidd på upp till 2.000 kilometer och är utrustade med sprängladdningar på upp till 800 kilo.

Det är första gången som Hizbollas attacker nått så långt söderut i Israel. Men det israeliska luftförsvaret ska ha skjutit ned missilen.

Oberbefälhavaren för Israels försvarsmakt (IDF), generallöjtnant Herzi Halevi, sade till sina trupper att förbereda sig för att attackera fienden Hizbollah på hemmaplan, enligt ett antal medier, inklusive The Telegraph och Times of Israel.

Under ett besök vid gränsen sa Halevi till sina trupper:

– Du hör jetflygplanen över huvudet. Vi har attackerat hela dagen. Detta är både för att förbereda sig för ett eventuellt intrång och för att fortsätta att besegra Hizbollah.

– Era militära kängor kommer att gå in i fientligt territorium, in i byar som Hizbollah har förberett som stora militära utposter, med underjordisk infrastruktur, uppsamlingsområden och avfyrningsramper på vårt territorium [från vilka Hizbollah avser] att utföra attacker mot israeliska civila.

– Deras inträde där i kraft kommer att visa (Hizbollah) hur det är att möta en professionell stridsstyrka.

Halevi säger att förberedelserna för ett markkrig pågår. två brigader med cirka 4.000 reservister har kallats in.

Men flera experter tror att ett markkrig mot Hizbollah, som också blir svårare eftersom den libanesiska regeringens armé också måste mobilisera, kan bli mycket krävande för IDF. En invasion av Libanon 2006 slutade illa för de israeliska invasionsstyrkorna och ledde till en politisk kris i Israel.

Förmodligen är motivationen och viljan att slåss större nu, den israeliska regeringen verkar ha bestämt sig

Irans proxykrigare har genomfört flera raketattacker mot norra Israel igen idag och träffat både militära och civila mål.

Enligt International Organisation for Migration (IOM) har minst 90.000 libaneser flytt södra Libanon till följd av de israeliska attackerna, skriver NTB-Reuters-AFP.

Men NTB nämner inte att tiotusentals israeler har tvingats fly från sina hem

Dagens raketattack var den senaste i raden av flera dagars kraftigt eskalerande våld längs gränsen i norr, efter elva månader av mer begränsade strider över gränsen.

Hizbollah inledde sina raketattacker mot Israel dagen efter terrorattacken den 7 oktober.