Nyheter

Den geniala planen, som gick ut på att på ett extremt målinriktat sätt drabba medlemmar i terrororganisationen Hizbollah, planerades för många år sedan.

Många spekulerade i att det var ett virus som skickades elektroniskt för att överhetta litiumbatterierna och leda till små explosioner i fickorna och i bältena på Hizbollah-medlemmar. Sedan kom idén att kanske en liten del sprängämnen smugits in under tillverkningen av personsökarna i Ungern. Men nu vet vi lite mer: Det var den israeliska underrättelsetjänsten som tog fram personsökarna från grunden.

Hizbollah har blivit mer än en terroristorganisation, de har nästlat sig in i regeringen, media, sjukvården och andra offentliga myndigheter. På så sätt har de blivit en stat i en stat.

De har ett nätverk av upphandlingskedjor som de använder för att skaffa vapen, tvätta pengar och handla narkotika. Här använder de sig av frontföretag som de har startat över hela världen, och israelerna känner till dem. Hizbollah använde förmodligen ett av dessa företag för att köpa de flera tusen personsökarna tidigare i år.

Israelisk underrättelsetjänst infiltrerade denna försörjningskedja med sina egna frontföretag för flera år sedan, och låg sedan i dvala och väntade.

För några månader sedan beslutade Hizbollahs ledare att det var dags att ersätta mobiltelefoner med personsökare, och det var detta som Mossad hade väntat på.

Sabotörer som arbetade någonstans längs med försörjningskedjan för personsökare implanterade ett till två gram sprängämnen i mer än 5 000 personsökare strax innan dessa enheter exporterades till Libanon.

Enligt Daily Mails källor användes pentritt (PETN, ett mycket explosivt men stabilt sprängämne). Bara några gram, och inte på något sätt märkbart för användarna månaderna innan någon tryckte på avfyrningsknappen.

Det måste ha varit en nervkittlande tid för Israel. Om bara en enhet exploderade i förväg, skulle hela aktionen ha misslyckats.

I skrivande stund har 32 personer dött, 200 är i kritiskt tillstånd och nära 3 000 har skadats. Många fick fingrarna avblåsta och blev blinda när de lyfte upp personsökaren mot ansiktet när den pep. Andra hade den liggande i fickan, med närliggande kroppsdelar som riskerade att bli avblåsta.

Man tror att det var Hizbollahs högsta ledare som använde personsökarna.

Enligt Eyal Pinko, en före detta sjöbefälhavare och IDF:s underrättelseofficer, ”berördes hela den seniora ryggraden hos Hizbollah” av denna attack. Han tillade: ”De måste nollställa sig och omgruppera sig för att klara ut vem som leder bataljonerna och de militära enheterna. Det kommer att ta tid.”

Det är fortfarande oklart varför Israel valde att trycka på avtryckaren på tisdagen. Kanske berodde det på att någon var på väg att avslöja planerna.