Nyheter

Moti Maman (73) ska ha smugglats in i Iran två gånger för att träffa underrättelsetjänstemän som försökte ge honom i uppdrag att utföra mord och andra uppdrag.

Planen var att han skulle utföra mord mot premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant och chefen för Shin Bet.

Shin Bet och israelisk polis sade i ett gemensamt uttalande att den misstänkte smugglades in i Iran två gånger och betalades för att utföra uppdrag för Teherans räkning, enligt Times of Israel.

Tillkännagivandet kom när Israel var på randen av ett helt krig med Irans ombud i Libanon, Hizbollah, efter att många elektroniska apparater som hölls av medlemmar i terroristgruppen exploderade, dödade många och skadade tusentals.

Tidigare i veckan meddelade Israel att Hizbollah hade planerat att mörda tidigare högt uppsatta försvarsledare, inklusive Moshe Ya’alon, den tidigare stabschefen för den israeliska försvarsmakten.

Maman sägs vara en affärsman som bodde i Turkiet under längre perioder, där han hade turkiska och iranska kontakter, både ekonomiskt och socialt.

Under sin vistelse i Turkiet var Maman medlem av den israeliska försvarsmakten.

Under vistelsen i Turkiet träffade han en förmögen iranier som lockade in honom i missionen. Senare smugglades han in i Iran för mer detaljerad planering.

Maman accepterade uppdragen, men krävde 1 miljon dollar i förskott. Han fick 5.000 euro för sitt deltagande i mötet. I augusti greps han i Israel.

Mamans advokat säger att hans klient gjorde ”en felbedömning” och att han nu samarbetar fullt ut med myndigheterna i utredningen.

Det är en ganska allvarlig ”missbedömning” att diskutera med sitt lands värsta fiende om att döda landets ledare, dess försvars- och säkerhetstjänst.

En högt uppsatt Shin Bet-tjänsteman beskrev fallet som en ”mycket allvarlig fråga, som är ett exempel på den iranska underrättelsetjänstens stora ansträngningar att rekrytera israeliska medborgare för att främja terroristaktiviteter i Israel.”

Tjänstemannen sade att det är en ganska allvarlig ”missbedömning” att diskutera att döda ledaren för den iranska försvars- och säkerhetstjänsten.

Tjänstemannen sade att Shin Bet har bedömt att Iran kommer att fortsätta sina ansträngningar att rekrytera israeliska civila för spionageuppdrag och terroristattacker, särskilt genom att kontakta israeler med kriminell bakgrund.

”I en tid när staten Israel befinner sig i krig på flera fronter reste en israelisk medborgare till ett fiendeland vid två separata tillfällen, träffade iranska underrättelseagenter och uttryckte en vilja att utföra allvarliga terroristhandlingar på israelisk mark. Hans handlingar hjälpte Iran och dess underrättelseagenter i deras kampanj mot Israel”, sade tjänstemannen.

Shin Bet har under de senaste månaderna avslöjat en serie av påstådda iranska komplotter, där Iran har försökt lura israeler online att utföra uppdrag för Teheran, och i januari rekryterades israeler för att samla in underrättelser om högprofilerade individer.

Israel och Iran har länge bedrivit stora underrättelseoperationer mot varandra. I juli mördades Hamas politiske ledare Ismail Haniyeh i Irans huvudstad Teheran, skriver NTB.

Det finns en känsla av att det stora kriget kryper allt närmare.