Nyheter

Efter två batteribränder i samma lager i år kräver företaget som äger fastigheten ökad säkerhet. ”Branschen måste börja ta det här på allvar”, säger vd Thomas Karlström från IQR Solutions till SVT.

En explosionsartad brand i ett mellanlager för batterier härjade i Trollhättan i början av september. Orsaken: felsortering. Det säger Karlström när SVT träffar honom efter att branden slocknat.

Osläckbar brand i Trollhättan – batteri började brinna på återvinningsstation

Det påverkar trollhätteborna negativt och det måste vi förhindra”, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på kommunen.

Thomas Carlström välkomnar kommunens initiativ, men ser inte att företaget har brustit i sina rutiner. ”Vi har verksamhet i ett område med tung industri och har följt rådande lagstiftning. Det som har skett är en olycka och det är inget vi kan rå för”, säger han.

I lokalen där branden startade förvarades 3000 tunnor med uttjänta batterier. Vad som startade branden är ännu oklart och polisen har påbörjat en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

När ett litiumbatteri är uttjänt är stegen flera efter det att konsumenten lägger dem i behållaren på återvinningscentralen. Och brandfaran är stor. För höga temperaturer eller en hård stöt kan sätta igång en kemisk reaktion som i värsta fall resulterar i en explosionsartad värmeutveckling.

Enligt Karlström saknades tillräcklig mängd vermikulit, ett ämne som läggs runt batterierna för att förhindra brand. Nu vill han se större spårbarhet för att felsortering ska kunna spåras tillbaka till den felande länken.

”Vi har gjort stickkontroller och vi har skickat tillbaka de tunnor som vi hittat som varit felsorterade, vad mer kan vi göra?”

El-Kretsen är ett företag som ägs av 19 branschföreningar som har det övergripande ansvaret för återvinning av batterier i Sverige. Enligt vd Fredrik Benson är litiumbatterierna svåra att hantera riskfritt.

”Kontrollerade bränder sker i alla led i våra processer. Det är en risk vi måste leva med, men det viktigaste är att se till att de inte får så här stor spridning som i Trollhättan”, säger han till SVT.