Ur flödet/i korthet

Normaliseringen av islam och dess krav på underkastelse i livets alla aspekter fortsätter i Sverige. När Länsstyrelsen Östergötland denna vecka skulle annonsera efter en jurist för att driva Sveriges arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, valde man att illustrera annonsen med bilden av en kvinna i hijab…

År 2022 fick Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag av regeringen att skapa Nationellt centrum mot hedersrelaterat förtryck och våld (NCH). Syftet var att samordna och effektivisera resurser för att på ett mer effektivt sätt motarbeta det hedersrelaterade våld och förtryck som blivit en del av det svenska samhället.

Hederskultur vanligt bland unga

Socialstyrelsen fick 2017 i uppdrag att undersöka hur många ungdomar som begränsas av den så kallade hederskulturens normer. Samtidigt som den färdiga slutredovisningen Ett liv utan våld och förtryck konstaterar att det finns ett stort mörkertal, skriver man i sammanfattningen att:

”Kartläggningar i Göteborg, Malmö och Stockholm där elever i årskurs nio har fått svara på frågor visar att mellan 7 procent och 20 procent av ungdomarna lever med hedersrelaterade normer och förtryck. I en kartläggning i Uppsala visas att 20 procent av flickorna och 10 procent av pojkarna i årskurs nio har ett oskuldskrav på sig. Av flickorna svarar 26 procent och sju procent av pojkarna att det är familjen som bestämmer deras framtida partner. Länsstyrelsen i Östergötland som ansvarar för den nationella stödtelefonen som ger stöd och råd till yrkesverksamma som arbetar mot hedersvåld rapporterar att antalet ärenden ökade från 600 till 959 på ett år.”

Det är alltså denna myndighet, NCH vid Länsstyrelsen Östergötland, som möter det drastiskt ökande behovet av stöd till unga genom att visa dem att de kommer att möta exakt samma normer som de försöker frigöra sig ifrån, på den myndighet som ska hjälpa dem.

Att en svensk myndighet vill locka individer till ett arbete mot en typ av våld och förtryck som är intimt förknippat med religiöst tvång, genom en bild som visar en individ som valt att underkasta sig religiöst tvång är anmärkningsvärt.

Tror verkligen Länsstyrelsen Östergötland att en flicka eller kvinna som försöker att kämpa sig fri från hederskulturens grepp, kan företrädas av en jurist som är hijabista? Tror de att de utsatta får förtroende för myndigheten och dess arbete då?

Har vi varit naiva nu igen?

Visst kan man avdramatisera det hela. Kanske har man bara velat vara inkluderande, på det typiskt svenska sätt där inkludering likställs med att bjuda in islam? Eller så har man kanske bara varit naiva? Eller så är det islamofobiska, högerextrema rysstroll som gnäller? Tja, kanske det.

Eller så kan man vara mer realistisk och istället hävda att annonsen var en freudian slip, som visar att Länsstyrelsen inte har förstått sitt uppdrag, eller inte tar det på allvar. Att de är extremt dåligt pålästa. Att de fokuserar mer på att vara politiskt korrekta än på att bekämpa hedersvåld. Att de är ängsliga och oroliga för att framstå som islamofober. Eller så kan vi helt enkelt konstatera att vi nu nått en punkt där det är omöjligt att illustrera kampen mot hedersrelaterat förtryck, utan att relativisera förtrycket..?

”RIP gamla Kompetensteamet”

En av alla som har reagerat över annonsen är Devin Rexvid, som är universitetslektor vid Stockholms universitet och som forskar om frågor som rör hedersrelaterat förtryck och våld (HRV). Rexvid har skrivit ett antal publikationer om hedersvåld och kulturrelativism, och han anlitas ofta som sakkunnig när ämnet debatteras i media.

År 2021 publicerades Rexvids forskningsrapport Resurscentra mellan idé och verklighet: en följeforskningsrapport om fyra pilotläns arbete med att stödja utvecklingen av regionala resurscentra mot hedersrelaterat förtryck och våld. Är det något som Rexvid kan uttala sig om så är det alltså svenska länsstyrelsers hantering av denna typ av förtryck och våld.

Rexvid går så nu långt som att hävda att det som förr var ”Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck” nu har förvandlats till ett ”Nationellt centrum för hedersrelaterat våld och förtryck”. På sin Facebook-sida skriver Rexvid:

”RIP gamla Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck!

Det var en gång ett Nationellt kompetensteam mot hedersrelaterat förtryck och våld vid Länsstyrelsen i Östergötland som producerade tishor och väskor med budskapet ”F**k hedersrelaterat våld och förtryck”, ”F**k könsstympning” och ”F**k barnäktenskap”. Detta team ombildades senare, 2022, till ett Nationellt centrum mot hedersrelaterat förtryck och våld (NCH). Detta centrum ger numera, och efter att ha massavskedat sin kompetenta kader, intryck av att ha blivit ett Nationellt centrum FÖR hedersrelaterat våld och förtryck. Idag utlyser detta centrum FÖR HRV tjänster med en beslöjad kvinna på annonsen (Under eftermiddagen verkar LS ha plockat ner annonsen då den har väckt uppseende).
Så om du är för könsdiskriminering, för en syn som innebär att två kvinnor räknas som en man i frågor om arv, vittnesmål, om du anser att en kvinna med skam i kroppen ska undvika föräktenskapligt sex, inte använda preventivmedel, tampong, inte dansa, undvika att umgås med det motsatta könet, gå på badhuset under mansfria tider och inte skaka hand med manliga klienter, patienter etc. så är du välkommen att söka jobb som jurist hos Nationellt centrum FÖR hedersrelaterat förtryck och våld.
RIP gamla Kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck!
Regeringen borde avveckla detta centrum FÖR hedersrelaterat våld och förtryck om den menar allvar med att motverka HRV.”

Det är ord och inga visor. Men är det någon i Sverige som har rätt att uttala sig i frågan så är det Devin Rexvid, och han har rätt: Annonsen visar med all önskvärd tydlighet att det är dags för regeringen att lägga ner NHC. Den myndighet som väljer att utföra sitt uppdrag på ett sådant tondövt sätt behöver ta en paus och fundera över sitt uppdrag.

Annonsen blev dock inte långvarig. Under tisdagseftermiddagen plockades den ner från sociala medier.