Nyheter

Flera ungdomar har åtalats för våld inne på Deichmanske bibliotek och rån av flera tonåringar. Dessutom har två av dem åtalats för knivskärning på Tjuvholmen.

Det här är vad medierna kan berätta för oss. Inte ett enda ord om var ungdomarna kommer ifrån.

De sex ungdomarna, 15 till 17 år gamla, ställs inför Oslo tingsrätt den 18 oktober, åtalade för våld, rån, mordförsök och hatbrott mot ett homosexuellt par som överfölls och knivhöggs på Tjuvholmen den 3 augusti.

Varför uppger inte NTB, Avisa Oslo och andra medier dessa ungdomars etniska tillhörighet?

Om de hade varit etniskt norska är det mycket stor sannolikhet att detta skulle ha avslöjats omedelbart.

Fattar media, politiker och polis verkligen konsekvenserna av att försöka hemlighålla vilka det är som begår de flesta allvarliga brotten just nu?

Om man försöker bekämpa rasism finns det inget som är en bättre grogrund för hat och spekulationer än att försöka skydda en viss kriminell grupp från allmänhetens blickar.

De kränkningar som muslimer utsätts för i Norge och andra västländer är av sådan art att det inte går att avslöja att gärningsmannen är av utländsk härkomst av rädsla för att folk ska tro att det är muslimer.

Hur ser verkligheten egentligen ut? När man försöker sammanställa statistik över vilka som begår de värsta brotten dyker rasistparagrafen upp och håller en kladdig skyddshand över sanningen.

Man måste nästan undra om inte paragraf 185 skapades just för att man i kölvattnet av attacker mot muslimer bestämde sig för att denna grupp måste skyddas.

Då spelar det ingen roll att muslimer begår grova brott, visar litet eller inget intresse av att integreras och betraktar etniska invånare som otrogna.

Om du är en kafir (inom islam avser termen kafir en person som förkastar Allah) så är du mindre värd. Någon som du kan ljuga för, stjäla från och för vissa tydligen också våldta och knivhugga.

Vad exakt vill medierna och politikerna uppnå genom att dölja sanningen för sina medborgare? Det är inte första gången myndigheterna döljer eller ljuger för dem som har valt dem till maktpositioner eller som betalar för det mesta genom sina skatter.

I Norge finns det strikta regler för vad som får publiceras om personer som är inblandade i brott. Privatlivet kommer först, säger man. Men hur är det med skyddet mot människor som kommer från andra länder och begår grova brott mot de etniska invånarna?

När kommer strikta regler att införas?

När kommer det att finnas strikta regler för det?