Nyheter

Meta förbjuder statligt ägda ryska medier på alla dess plattformar världen över på grund av påstått inflytande på den offentliga diskursen i Amerika. Justitiedepartementet väckte åtal mot två RT-journalister förra veckan. Samtidigt anklagades webbplatsen Tenet för att ha spridit falsk information. På Tenets kundlista fanns de välkända konservativa stjärnorna Tim Pool, Benny Johnson och Dave Rubin.

NTB skriver:

Facebook- och Instagramägaren Meta utestänger Rossija Segodnya, RT och andra statligt länkade ryska medier från sina tjänster. Ryssland reagerar starkt.

Bakgrunden till beslutet är påstådd påverkansverksamhet.

Teknikjätten hävdar att media i fråga har ”använt vilseledande taktik för att utföra påverkansoperationer samtidigt som de undviker upptäckt”.

– Efter noggrant övervägande utökade vi vår pågående verkställighet mot statligt ägda ryska statliga medier. Rossija Segodnya, RT och andra relaterade enheter är nu förbjudna från våra appar globalt på grund av störningar utomlands, sa Meta i ett skriftligt uttalande på måndagen.

Ryssland stämplar beslutet som oacceptabelt.

– Med det här agerandet sätter Meta sig själv i vanrykte, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov. (NTB)

Det finns anledning att tro att myndigheterna planerar en ny rysk samverkanskonspiration. Medier som Associated Press gör regeringens jobb genom att smutskasta de konservativa rösterna som putinister. Från NTB:

Företaget som RT anlitade identifierades som Tenet Media av två av de betalda högerorienterade innehållsskaparna – Tim Pool och Benny Johnson. Båda skrev på sociala medier på onsdagen att de inte kände till Tenets relation till RT, och att om anklagelserna stämmer är de offer.

Pool skrev att ingen sa till honom vad han skulle säga på hans podcast, och fördömde Ryssland: ”Putin är en skit.”

Då kliver AP ur rollen som domare och ger sig ut för att döma Pool. De gör det genom att vända hans egna ord mot honom. Detta är en välkänd härskarteknik som används av illiberala medier, även hos oss. Vår media dömer ständigt vem de än refererar till.

Pool har dock en lång historia av pro-ryska och anti-ukrainska åsikter, såväl som konspirationsteorier om demokrater och amerikansk demokrati.

I en podcast sa han att ”kriminella element” i den amerikanska regeringen styrde kriget mot Ryssland, och att Ukraina var den verkliga fienden.

”Ukraina är vår fiende, finansierat av demokraterna”, sa Pool. ”Ukraina är det största hotet mot denna nation och mot världen. Vi borde dra tillbaka all finansiering och stöd, dra tillbaka allt militärt stöd, och vi borde be om ursäkt till Ryssland.”

Trump sa på Truth Social att det handlade om ”valinblandning” från federala åklagare, som han sa ”återupplivar Ryssland, Ryssland, Rysslands bluff och försöker säga att Ryssland försöker hjälpa mig, vilket är helt felaktigt.” med det senaste ordet med versaler.

Det ser ut som att justitiedepartementet återigen kommer att dra upp den ryska kaninen ur hatten. Frågan är hur många som tror på det den här gången.

AP sammanfattar den stora historien, som är att ryssarna föredrar Trump, trots underrättelser om motsatsen.

I presidentvalet stöder Ryssland Donald Trump som den kandidat som uppfattas som minst positiv till Ukraina, enligt underrättelsetjänsten. Trump har öppet hyllat Rysslands president Vladimir Putin, föreslagit att biståndet till Ukraina ska minskas och upprepade gånger kritiserat militäralliansen Nato. På torsdagen hävdade Putin ironiskt nog att han hoppades att vicepresident Kamala Harris skulle vinna.

Detta är grov propaganda, som upprepas av NTB. Russia collusion är i högsta grad levande, trots att det har punkterats flera gånger. Det hjälper inte.