Nyheter

På ett ögonblick under de tidiga morgontimmarna måndagen den 19 augusti sjönk Mike Lynchs lyxyacht Bayesian utanför Siciliens kust och tog med sig sju personer i djupet.

”Torr drunkning”

Enligt La Repubblica visar obduktionen av Lynchs advokat Christopher Morvillo, hans fru Neda Nassiri och det gifta paret Jonathan och Judy Bloomer ”atypisk drunkning” då de varken hade fått vatten i lungorna, luftstrupen eller magen.

De förbrukade det som fanns kvar av syre i en luftbubbla när båten sjönk. När vattnet kom in krympte bubblans storlek och med tiden ökade koldioxiden till giftiga nivåer.

Rättsläkare rapporterar död genom ”torr drunkning”.

Obduktionen visar att offren var vakna när förlisningen inträffade. Då hade de fyra ingen möjlighet att ta sig upp på däck.

Ville rädda familjen

Lynchs fru Angela Bacares överlevde olyckan och tog sig ut på huvuddäcket där nio av de tio besättningsmedlemmarna redan befann sig. Båten skakade, utrustning landade på däck och det enda hon tänkte på var att rädda sin familj, men hon föll, skar sig i glaset och kunde inte nå nedre däck där hennes dotter och man befann sig.

Lynch, hans 18-åriga dotter Hannah och kocken Recaldo Thomas kommer att obduceras idag.

Kaptenen utreds

Kaptenen på Lynchs superyacht, James Cutfield, utreds av sicilianska åklagare för flera fall av vållande till annans död efter Bayesianens förlisning.

Den 59-årige Lynch friades för bara två månader sedan – tillsammans med sin 52-årige kollega Stephen Chamberlain – från anklagelserna om omfattande bedrägerier. Av en slump råkade han också ut för en olycka och dog samma dag som Lynch.