Nyheter

FN:s säkerhetsråd har sammankallats efter att Israel informerat USA om att en markinvasion av Libanon är nära förestående.

Detta rapporteras av både Times of Israel och Jerusalem Post.

Det sägs vara en begränsad operation som riktar sig mot Hizbollahs infrastruktur nära gränsen. Detta kommer sannolikt att inkludera vapendepåer och tunnlar.

”Vi har haft samtal med dem om dessa operationer, men tidpunkten, syftet och takten för dem låter jag dem tala om”, säger Matthew Miller, talesman för USA:s utrikesdepartement.

Miller understryker också att Israel har rätt att försvara sig mot Hizbollah och att detta inkluderar att angripa terrorgruppens infrastruktur i Libanon.

Enligt Jerusalem Post skulle en sådan operation kunna inledas omedelbart efter att regeringens säkerhetskabinett gett sitt godkännande. De inledde sitt möte kl 19.30. Efter omfattande attacker i Beirut och Libanon anser Israels försvarsmakt (IDF) att Hizbollah är ännu mer skadat än väntat.

IDF har infört en stängd militär zon i området kring de norra gränsstäderna Metula, Misgav Am och Kfar Giladi.

 

Operationen syftar inte till att hålla israeliska styrkor i områdena under lång tid. Men Washington anser att även en begränsad operation skulle kunna utlösa ett stort regionalt krig.

USA: s president Joe Biden och ett antal amerikanska tjänstemän har varnat för en överhängande israelisk invasion av södra Libanon, som eventuellt kommer att starta senare på måndagen.