Okategoriserade

Premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar, i ett uttalande publicerat på israeliska regeringens hemsida under söndagen, Hamas för att inte vilja nå en överenskommelse om den gisslan som fortfarande hålls av terrorgruppen. Uttalandena kommer dagen efter det att israeliska trupper hämtat kropparna efter ytterligare sex mördade gisslan, som uppges ha avrättats av Hamas endast någon dag innan IDF nådde fram till dem.

Hamas vägrar överenskommelser

Omkring 250 personer togs som gisslan av Hamas under terrorattackerna mot Israel den 7 oktober. Under den veckolånga vapenvilan i november släpptes 105 personer ur gisslan, efter att parterna nått en överenskommelse som Hamas sedan valde att bryta. Netanyahu menar att Hamas, sedan december förra året, har vägrat att genomföra riktiga förhandlingar.

– De som mördar gisslan vill inte nå en överenskommelse. Vi, för vår del, ger inte upp. Den israeliska regeringen har åtagit sig, och jag är personligen engagerad, att fortsätta att sträva mot en överenskommelse som kommer att återlämna alla våra gisslan och garantera vår säkerhet och vår existens, sade Netanyahu i uttalandet som återges i The Jerusalem Post.

Den 27 maj accepterade Israel ett gisslanavtal som skulle genomföras i tre faser: mellan 18 och 33 personer ur gisslan skulle ha frigivits under en sexveckorsperiod i utbyte mot en paus i Gazakriget och den israeliska frigivningen av palestinska säkerhetsfångar och terrorister. Trots medlingsförsök av USA och att avtalet uppdaterades i augusti, har Hamas fortsatt vägrat acceptera en överenskommelse.

– De senaste dagarna, när Israel har fört intensiva förhandlingar med medlaren i en enorm ansträngning för att nå en överenskommelse, fortsätter Hamas att orubbligt avslå alla förslag, sa Netanyahu.

– Värre än så, på exakt samma tidpunkt [medan samtalen hölls] mördade man sex av våra gisslan.


Foto: Skärmdump kollage sociala medier / The Jerusalem Post 

Avrättade endast dagar tidigare

Under lördagen återfanns kropparna av Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov och Carmel Gat under strider mellan Hamas i en tunnel under Rafah. Tidigare gisslan som har återfunnits döda ska ha avlidit under det första halvåret i fångenskap, men enligt talespersoner för The Israel Defence Forces (IDF) ska gisslan som påträffades under lördagen ha skjutits endast en eller ett par dagar tidigare.

Fyra av dessa – Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Carmel Gat och Almog Sarusi – skulle sannolikt ha befriats i den första fasen av det havererade gisslanavtalet. De andra två gisslan, Alexander Lobanov och Ori Danino, skulle sannolikt ha släppts i fas två.

Kritiserade villkor

Representanter från USA, Qatar och Egypten har försökt att medla mellan Hamas och den israeliska regeringen, men parterna har inte enats. Israel kräver bland annat att IDF ska få ha en permanent närvaro i den buffertzon mellan Gaza och Egypten som går under namnet Philadelphi-korridoren, vilket Hamas motsätter sig.

Under torsdagskvällen röstade det israeliska Säkerhetskabinettet ja till det kravet, något som försvarsminister Yoav Gallant motsatte sig. Gallant menade att kraven äventyrade gisslans liv, och han uppmanar nu till en förändrad inställning.

– Kabinettet måste samlas omedelbart och upphäva torsdagens beslut. Det är för sent för gisslan som mördades kallblodigt. Vi måste ta tillbaka gisslan som fortfarande hålls av Hamas, säger Gallant.

Premiärminister Netanyahu har under de senaste veckorna gett tydliga besked till gisslans familjer om att han inte är villig att göra en överenskommelse ”till vilket pris som helst”.

Söndagens uttalande

Nedan följer premiärminister Netanyahus uttalande i sin helhet:

”Det här är en svår dag för oss.

Tillsammans med alla medborgare i Israel blev jag upprörd till djupet av min själ över det fruktansvärda kallblodiga mordet på sex av våra gisslan:

Carmel Street,

Eden Yerushalmi,

Hersh Goldberg-Polin,

Alexander Lobanov,

Almog Sarusi,

och översergeant Ori Danino.

Må G-d hämnas dem.

Tillsammans med hela nationen delar min fru och jag i familjernas djupa sorg.

Jag skulle vilja uttrycka djup uppskattning för våra styrkor, för de modiga IDF-soldaterna och ISA-krigare, som riskerade sina liv för att hämta hem våra söner och döttrar.

Jag säger till Hamas-terroristerna som mördade våra gisslan och jag säger till deras ledare: Ni kommer att betala priset. Vi kommer inte att vila och inte heller vara tysta. Vi kommer att förfölja er, vi kommer att hitta er och vi kommer att göra upp med er.

Medborgare i Israel,

Vi kämpar på alla fronter mot en brutal fiende som vill döda oss alla. Så sent som i morse mördade den tre poliser i Hebron. Min fru och jag skickar innerliga kondoleanser till deras familjer.

Vi såg Hamas-mördarnas ofattbara brutalitet den 7 oktober och vi har sett det igen i tunnlarna under Rafah.

Det faktum att Hamas fortsätter att begå sådana illdåd som de de utförde den 7 oktober kräver att vi gör allt för att de inte ska kunna begå dessa illdåd igen.

Medborgare i Israel,

Våra ansträngningar att befria våra gisslan fortsätter hela tiden. Sedan december har Hamas vägrat att föra ärligt menade förhandlingar.

För tre månader sedan, den 27 maj, gick Israel med på ett avtal om frigivning av gisslan med fullt stöd från USA. Hamas vägrade.

Även efter att USA uppdaterade avtalsramverket den 16 augusti – kom vi överens, och Hamas vägrade återigen.

De senaste dagarna, när Israel har fört intensiva förhandlingar med medlaren i en enorm ansträngning för att nå en överenskommelse, fortsätter Hamas att orubbligt avslå alla förslag.

Värre än så, på exakt samma tidpunkt mördade man sex av våra gisslan.

Den som mördar gisslan vill inte nå en överenskommelse.

För vår del kommer vi inte att ge efter. Israels regering har åtagit sig, och jag är personligen engagerad, att fortsätta sträva mot en överenskommelse som kommer att återlämna alla våra gisslan och garantera vår säkerhet och vår existens.”