Nyheter

Jens Stoltenberg beklagar att Nato inte gjorde mer för att beväpna Ukraina före invasionen. I nästa mening börjar han tala om fred. Det tillbakablickande perspektivet verkar vara en förberedelse för att det måste bli en fredslösning.

Stoltenberg säger att det ska ske genom att göra Ukraina så starkt som möjligt. Men han talar inte om att Ukraina ska driva ut ryssarna.

”Jag beklagar att Nato inte gjorde mer för att stärka Ukraina tidigare. Om Ukraina hade varit militärt starkare hade tröskeln för Ryssland att anfalla varit högre. Men det är omöjligt att säga om den skulle ha varit tillräckligt hög”, säger han.

Sedan slår han an en ny ton:

 

Stoltenberg erkänner i intervjun att kriget i Ukraina inte kommer att vinnas på slagfältet.

”För att få ett slut på detta krig måste förr eller senare dialogen med Ryssland återupptas”, säger han.

”Men den måste baseras på ukrainsk styrka”, säger Stoltenberg.

”Jag tror fortfarande på dialog med Ryssland i kombination med försvar och avskräckning. Vi måste vara starka för att kunna föra en meningsfull dialog”, säger han.

Detta är ett linjeskifte från en generalsekreterare som fram till nyligen försvarat Ukrainas rätt att slå till djupt inne i Ryssland.

Stoltenberg sitter med facit i hand och kan be om ursäkt:

”Nu skickar vi militär utrustning till ett krig, när vi kunde ha skickat militär utrustning för att förhindra ett krig”, säger Stoltenberg i en intervju med den tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung. (NTB)