Nyheter

Svenska staten satsar ytterligare 1,2 miljarder av skattebetalarnas pengar på Stegra (tidigare H2 Green Steel). Detta trots att flera stora industrier som satsat på ”den gröna omställningen” nu står inför rekonstruktioner eller konkurs, och att alltfler röster varnar för att framställningen av det så kallade gröna stålet helt enkelt inte är fysiskt möjlig.

Läs mer: Nej, det gick inte – och nu kommer den gröna kraschen

Stegra bygger just nu ett storskaligt stålverk i Boden, där företaget ska producera grönt stål i en process som ska ge 93 procent lägre koldioxidpåverkan än traditionell malmbaserad masugnstillverkning.

Energimyndigheten har beviljat miljardstödet, som även är godkänt av EU-kommissionen.

Anläggningen i Boden förväntas kunna tillverka stål med cirka 93 procent lägre koldioxidpåverkan än traditionell malmbaserad masugnstillverkning. Svenska staten har tidigare satsat omkring 800 miljarder skattekronor på denna framställning, i form av stöd till Stegra/H2 Green Steel och konkurrenten Hybrit. Detta trots att produktionen av grönt stål är osäker eftersom det saknas både elkraft för produktionsprocessen och en efterfrågan på den färdiga produkten.