Nyheter

Regeringen vill göra det mer attraktivt att lämna Sverige. Återvandringsbidraget föreslås därför höjas, från nuvarande 10 000 kronor per person till 350 000 kronor. Det meddelade företrädare för Tidö-partierna under en pressträff på torsdagen. De nya nivåerna ska gälla från 2026.

Intresset för att återvandra till sitt hemland från Sverige har hittills varit svalt. Under förra året ansökte endast en person om att beviljas återvandringsbidrag. Genom ett kraftigt höjt bidrag hoppas Tidö-partierna på att fler ska välja att självmant lämna Sverige.

Men inte alla kan ansöka. Enligt SD bör bidraget rikta sig till personer som bor i Sverige, utländska medborgare eller eventuellt svenska medborgare som är födda i andra länder.

– Och om man ska snäva in det lite mer om man ska göra någon typ av behovsprövning, kanske personer som är arbetslösa eller långtidsarbetslösa. Detaljerna får vi återkomma till, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson i SD, till Expressen.

Det ska dessutom finnas regler för till vilket land den som beviljas bidraget ska flytta. Den som ansöker om återvandringsbidraget ska antingen återvandra till det egna hemlandet eller något annat biståndsmottagande land. Ludvig Aspling tror därför inte att återvandringsbidraget kommer att beviljas till ”välintegrerade personer”

För att bli berättigad stödet ska personen återvandra till sitt hemland eller något annat land dit bistånd riktas. Aspling meddelar även att en nationell samordnare ska tillsättas för att informera om återvandringsbidraget och samverka med kommunerna.

Förslaget läggs trots att regeringens utredare Joakim Ruist tidigare har varit negativ till ett förslag om höjt återvandringsbidrag, som han menat endast skulle få marginell effekt. Enligt Ruist skulle en tydlig satsning på återvandring dessutom riskera att försämra integrationen i Sverige eftersom människor då skulle kunna känna sig ”utpekade som ovälkomna”.

Satsningen på återvandring beräknas kosta 105 miljoner kronor under 2025, 1 425 miljoner kronor 2026 och 920 miljoner kronor 2027.

Förutom ett kraftigt höjt återvandringsbidrag, innehåller regeringens budgetproposition för 2025 reformer för att bekämpa fusk och missbruk, genomföra utökade inre utlänningskontroller och stärka anknytningsprincipen i sjuk- och aktivitetsersättningens grundskydd.