Nyheter

En osläckbar brand rasar i ett industriområde i Trollhättan. Branden startade enligt räddningstjänsten i ett litiumbatteri som förvarades i en tältbyggnad avsedd för batterier på en återvinningsstation. Denna byggnad ska nu vara totalförstörd.

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 05.25 på söndagsmorgonen.

Ett så kallat ”viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) är utfärdat till boende i Trolhättans kommun, och alla i området uppmanas nu av räddningsledningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Polis har spärrat av infarterna till industriområdet och det hörs även explosioner från de brandgaser som bildas.

– Det brinner hos ett företag som håller på med farligt avfall. Det brinner i någon form av batterier, litium eller så. Röken är inte nyttig att andas in, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson för Region Väst till Expressen.

Räddningstjänstens ledningscentral beskriver branden som ”en kraftig brand med kraftig rökutveckling”, och insatsen är en så kallat ”passiv insats” vilket betyder att räddningstjänsten bedömer att branden inte går att släcka. Istället inriktar man sig på att övervaka den och försöka förhindra spridning.

Under dagen beräknas vinden att byta riktning, vilket riskerar att sprida brandröken. I så fall kan sjukhuset i Trollhättan påverkas, liksom ett närliggande köpcentrum.

– Framåt middag här ska det börja blåsa lite mer och kanske att det blir lite riktning på det då mot sjukhuset, bland annat, och de sitter i stab och jobbar med hur de ska hantera ventilation och liknande, säger säger Peter Gustafsson på räddningstjänstens ledningscentral.

Nu väntar man på att branden ska slockna av sig själv. Enligt räddningstjänsten kan det fortsätta brinna fram till på måndag.