Ur flödet/i korthet

Ett växande antal rika amerikaner som har donerat stora summor till Kamala Harris börjar nu ångra det.

Hennes skattepolitik kommer att kosta dem mycket, och inte alla är glada över det.

Demokrater älskar ju skatter och i förra veckan rullade Harris ut ett förslag som väcker upprördhet i vissa kretsar.

Silicon Valleys rikaste investerare är särskilt förbannade, enligt Financial Times. Tidningen skriver att eliten inom Big Tech är skakade av förslaget.

Flykten fortsätter från stater som misskötts av demokrater

Detta kan vara betydelsefullt, eftersom Big Tech spelade en viktig roll i Bidens seger i det senaste valet. I synnerhet är bojkotten av Hunters bärbara datorhistoria en direkt skandal, och detta ensamma skulle ha säkerställt Trumps seger om media hade varit ärlig.

Personer med mer än 100 miljoner dollar i förmögenhet kommer att betala en skatt på minst 25 procent, på en kombination av inkomst och deras orealiserade kapitalvinster, enligt E24.

Orealiserade kapitalvinster innebär pengar som du ännu inte tagit ut från banken. Det är jämförbart med att beskatta husägare utifrån prisuppgången på det hus de redan betalat av efter att staten stulit långt över hälften av deras inkomst.

Detta sägs också i förslaget från Harris.

Harris förslag är att beskatta värdeökningen på tillgångar, såsom aktier, obligationer, fastigheter eller investeringar i nystartade företag – även innan de säljs. Enligt det nuvarande systemet beskattas vinsten först när tillgången säljs, enligt NBC.

Det uppskattas att de som tillhör den översta procenten av USA:s rikaste har cirka 40 procent av sin förmögenhet i orealiserade kapitalvinster. Det kan vara i aktier, fonder och stiftelser, men också i företag med tusentals jobb.

Det är dessa medel som Harris anser att staten, som naturligtvis kontrolleras av demokraterna, kan använda på ett bättre sätt.

Harris understryker att det bara är de superrika som kommer att påverkas av den nya skattepolitiken. ”Men de superrika kommer naturligtvis bara att springa ifrån förslaget, precis som norska miljardärer gör. Därmed kommer USA att förlora en stor del av sina skatteintäkter och notan kommer att skickas vidare till vanligt folk.

Vivek Ramaswamy är en bra kritiker av idén och beskriver den som en katastrof utan proportioner.

Biden föreslog några liknande planer, men misslyckades med att följa igenom. Harris kommer sannolikt också att möta hård opposition i kongressen.

Kommittén för en ansvarsfull federal budget har uppskattat att det skulle ge så mycket som 503 miljarder dollar under tio år. Även om det bara skulle vara en bråkdel av de 5 biljoner dollar i skattehöjningar som Biden har föreslagit, har hans administration beskrivit det som inte bara ekonomiskt försiktigt utan också moraliskt nödvändigt.

Det här är idiotmatematik. Vem tror trots allt att rika amerikaner skulle tillåta sig att bli rånade mitt på ljusa dagen? Om jag minns rätt förlorade Asker kommun cirka 200 miljoner kronor i årliga skatteintäkter när Røkke flyttade till Schweiz.

Naturligtvis måste ras, mångfald och kön blandas in i dårhuset.

”Förmånsbehandling av orealiserade vinster är oproportionerligt fördelaktigt för rika skattebetalare och ger många rika skattebetalare en lägre effektiv skattesats än många låg- och medelinkomsttagare”, heter det i ett dokument från Finansdepartementet om förslaget.

”Förmånsbehandling av orealiserade vinster förvärrar också inkomst- och förmögenhetsskillnader, inklusive kön, geografi, ras och etnicitet.”

Støre och Vedum följer säkert utvecklingen noga.