Nyheter

Intelligenskällor uppger för Reuters att Ryssland har etablerat en drönarfabrik i Kina för produktion av långdistansdrönare som ska användas i kriget mot Ukraina.

Vita huset uppmanar ändå Peking att ingripa. Amerikanerna visar en naivitet som inte är trovärdig och som bara försvagar deras position gentemot Kina.

USA har verkligen inte sett något som tyder på att Kina är medvetet om samarbetet eller att de kinesiska myndigheterna på något sätt är inblandade, enligt uttalandet.

Men den kinesiska regeringen har också ett ansvar att se till att företag inte tillhandahåller dödligt stöd till Ryssland som kan användas av den ryska militären, sade en talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd.

USA vet mycket väl att Ryssland inte kan bygga en drönarfabrik i Kina utan godkännande på högsta nivå. Varför spela teater?

Utrikesminister Tony Blinken upprepade anklagelserna när han mötte sin kinesiske kollega Wang Yi i New York på fredagen. Det är meningen att USA ska skämma ut Kina med fakta:</p

Men cirka 70 procent av de verktygsmaskiner och 90 procent av den mikroelektronik som Ryssland importerar kommer från Kina och Hongkong, enligt Blinken.

”Så när Peking säger att man å ena sidan vill ha fred och ett slut på konflikten, men å andra sidan tillåter kinesiska företag att vidta åtgärder som faktiskt hjälper Putin att fortsätta kriget, så går det inte ihop”, säger Blinken.

</blockquote

På det svarar Wang Yi att USA gör samma sak: Förser Ukraina med vapen för miljarder dollar. Är USA något bättre? Men Ukraina för ju ett försvarskrig, svarar USA. ”Djupt inne i Ryssland?” svarar Kina.

Signalerna från Kina har varit tydliga under lång tid: De kommer inte att tillåta att Ryssland lider nederlag. Fabriken för långdistansdrönare talar sitt tydliga språk.

Specifikt en ny drönarmodell kallad Garpija-3 (G3), utvecklad med hjälp av lokala specialister i Kina, enligt ett dokument och meddelande som Kupol, ett dotterbolag till den ryska statliga vapentillverkaren Almaz-Antej, lämnade in till det ryska försvarsdepartementet tidigare i år.

I en senare uppdatering till Moskva skriver Kupol, enligt Reuters, att bolaget kan producera drönare, inklusive G3, i stor skala vid en fabrik i Kina och att drönarna kan användas i den ”särskilda militära operationen” i Ukraina. G3 har en räckvidd på cirka 2.000 kilometer och kan bära en last på 50 kilo, enligt rapporter från Kupol.

Kupol, Almaz-Antej och det ryska försvarsdepartementet har inte svarat på Reuters förfrågningar om kommentarer i ärendet. Det har inte heller den ukrainska regeringen.

Kinas utrikesdepartement svarar att regeringen i Peking inte känner till något sådant projekt och att landet har strikta kontrollåtgärder som reglerar exporten av drönare.

Ökad produktion

Enligt Kupols rapporter är G3 en uppgraderad version av drönaren Garpija-A1. Kupol uppger att projektet i Kina kan vara redo att producera kinesiskutvecklade REM 1-drönare med en nyttolastkapacitet på 400 kg inom sex månader.

”Den som snabbast svarar på efterfrågan från slagfältet vinner”, sade Putin vid ett möte om drönarproduktion i S:t Petersburg. (NTB)

 

Med Rysslands energiresurser och Kinas industriella kapacitet, vågar västvärlden verkligen utmana denna allians industriellt? Är man beredd på vad det kommer att kosta?

Det verkar som om farhågorna har infunnit sig. Det kommer inte att finnas någon auktorisation från USA:s sida att slå till djupt inne i Ryssland.

Köp Giulio Meottis ”The New Barbarians” från Document Forlag här! Köp e-boken här.