Ur flödet/i korthet

Sjukhuset i norska Østfold märker att beslagen av vapen och illegala droger ökar. Detsamma gäller hot om våld mot anställda. Detta enligt tidningen Sykepleien.

Sjukhuset Østfold Kalnes ligger strax utanför Sarpsborg, precis vid motorväg E6, och har en av Norges största akutmottagningar. ”Samhällsutvecklingen märks även på sjukhuset”, säger HMS-chefen Terje Engvik på Kalnes. Han erbjuder alla sjuksköterskor inom den somatiska vården en kurs i att förutse farliga situationer och ger dem fysisk träning.

”I takt med att våldet i samhället ökar, ökar också antalet vapen och illegala droger som beslagtas från patienterna”, instämmer Tore Bjørnstad, som är säkerhetsansvarig på sjukhuset.

Terje Engvik är ansvarig för hälsa, miljö och säkerhet (HMS) på sjukhuset och har arbetat med detta sedan 2015: ”Tyvärr sker det en ökning av antalet incidenter och allvarlighetsgraden ökar.” Även sexuella trakasserier mot anställda ökar.

Sjukhusets årsredovisning ger stöd för HMS-chefens synpunkter. Avvikelserapporterna bekräftar också detta.

Det är Bjørnstad som samarbetar med polisen och kriminalvården. Han planerar mottagandet av särskilt svåra patienter.

”Vi har haft ett ökande antal våldsamma situationer de senaste åren. Polisen kallas in i genomsnitt tre gånger i veckan”, säger Tore Bjørnstad till Sykepleien.no.

”Vi tänker så här: när inträffar nästa incident? Sedan hoppas vi att det inte drabbar medarbetarna”, säger Engvik.

Han understryker att de arbetar med alla medarbetare, inte bara vårdpersonal.

När det gäller vapen på sjukhuset har de använt mordet på Nav Årstad i Bergen 2021 som en referens kopplat till risk i arbetslokaler. Två terapeuter befann sig i ett samtalsrum. Den ena dödades med flera knivhugg. Den andra blev allvarligt skadad. ”Det är därför vi tar beslag av vapen på största allvar”, säger Engvik.

Nu utbildar man sjuksköterskor på akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen för att kunna hantera det ökande våldet.

”Vi utbildar vårdpersonal i både somatisk och psykisk vård och har utbildat sjuksköterskor till resurspersoner på somatiska akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar. Det handlar om att känna igen och följa patienter som anses vara farliga. Resurspersonerna är våra superanvändare som tidigt utbildar nyanställda och vikarier”, säger Terje Engvik.

Säkerhetschefen Tore Bjørnstad, som har arbetat här sedan 1996, säger att han har fått intrycket att våldet ökar i stora delar av Norge. Han har god kontakt med säkerhetspersonalen på flera av landets sjukhus.