Nyheter

Den brittiska regeringen tillkännagav planer på att införa ett förbud mot skräpmat från kl. 21.00 och ett totalt förbud mot betald onlineannonsering i oktober 2025.

Premiärministern har också lovat ett antal andra åtgärder som en del av satsningen på att flytta ”från sjukdom till förebyggande” av ohälsa.

Ett förbud mot energidrycker för personer under 16 år väntas läggas fram för parlamentet nästa månad och övervakad tandborstning kommer att införas för förskolebarn senare i år, skriver The Telegraph.

Med en ohämmad form av överförmynderi ska Starmer och co rädda det krisande NHS. Personligt ansvar och frihet kommer att förpassas till soptunnan.

I ett tal om NHS framtid sade Sir Keir:

– Under de senaste tio åren har vi gått runt och runt i cirklar. Vi har gjort kortsiktiga åtgärder för att få NHS genom vinterkriserna – för det finns en varje år, bara större än den året innan – och vi gör aldrig det långsiktiga, sade Starmer i talet.

– Jag vet att vissa av de förebyggande åtgärderna kommer att vara kontroversiella, men jag är beredd att vara modig, även när det finns ett högljutt motstånd. Så nej, vissa av våra förändringar kommer inte att vara populära överallt, men jag vill göra det som är rätt för NHS, ekonomin och våra barn.

Brist på investeringar, toppstyrd omorganisation och pandemin anges som skäl till att den 76 år gamla sjukvården – som har varit det brittiska folkets stolthet – nu är trasig.

– Det som krävs är modet att leverera långsiktiga reformer – större operationer, inte bara att sätta på ett plåster”, lyder en del av talet, som tillkännagavs i förväg.

– NHS står vid ett vägskäl och vi har ett val att göra om hur vi ska möta den ökade efterfrågan. Ökad skada på arbetskraften för att möta de ständigt ökande kostnaderna för en åldrande befolkning eller reformer för att säkra framtiden, skriver Starmer och pekar på ett av alternativen. (NTB-AFP-Reuters)

Starmer beskyller de konservativa för NHS:s miserabla tillstånd, vilket inte är orimligt, eftersom Toru-partiet faktiskt hade suttit vid makten i 14 år innan Starmer tog över.

Folkhälsominister Andrew Gwynne sade att regeringen kommer att hålla sitt löfte om att begränsa reklam för skräpmat på TV och internet.

I ett skriftligt uttalande till parlamentsledamöterna sa han:

– Landet vill se vår trasiga NHS repareras. Vårt hälsouppdrag gör det klart att detta kräver en förebyggande revolution, där vi tar itu med orsakerna till förebyggbara sjukdomar och minskar efterfrågan på vård.

Sir Keir har redan sagt att regeringen överväger att införa ett förbud mot rökning i pubträdgårdar. Detta är utöver åtgärder för att göra det olagligt för alla som är födda efter 2009 att köpa cigaretter, vilket ursprungligen planerades av den tidigare regeringen.

The Tobacco and Vapes Bill, som också förväntas förbjuda engångsförångare som en del av ansträngningarna för att ta itu med ”gisslet av tonårsvaping”, förväntas läggas fram för parlamentet inom några veckor.

Starmer: Jag vet att åtgärderna kommer att vara kontroversiella

Torsdag sade Starmer att ministrarna övervägde ytterligare åtgärder för att bekämpa fetma och ohälsosamma dieter, som kommer att utgöra en del av en tioårsplan för NHS, som ska presenteras nästa år.

Flera åtgärder är under övervägande, sade premiärministern

– Vi måste gå över till den förebyggande modellen. Jag är helt övertygad om det, och det kommer att vara en del av tioårsplanen.

Vid King’s Funds årliga konferens i London sade Starmer att han hade blivit chockad över att få veta att tandutdragning är den främsta orsaken till sjukhusvistelse för barn i åldern sex till tio år.

– Det är en mycket förebyggbar sjukdom, men naturligtvis handlar det om kost och en hälsosam livsstil.

– Vi måste komma in i det utrymmet eftersom vi har fått fler och fler sjukdomar och vi lever längre. Det är bra, men att bara lägga mer och mer pengar på NHS som det är utformat för närvarande kommer inte att fungera. Vi behöver också förebyggande åtgärder, och vi kommer att presentera dessa i tioårsplanen.

– Jag vet naturligtvis att en del av dem kommer att vara välkomna och jag vet att en del av dem kommer att vara kontroversiella. Det är de alltid. Men om vi inte ändrar modellen tror jag inte att vi kan åstadkomma den förändring vi behöver.

Under valkampanjen tillkännagav Labour planer på att införa kontrollerad och övervakad tandborstning av barn på dagis. Med andra ord kommer staten att ta över barnuppfostran, på klassiskt socialistiskt sätt. Naturligtvis kommer åtgärderna först att genomföras i så kallade missgynnade områden. De ”utsatta” måste räddas först, enligt Labourregeringen.

    • Ministrarna tillkännagav planer på att införa ett förbud mot reklam för skräpmat kl. 21.00 och ett totalförbud mot betald online-reklam senast i oktober 2025
    • Ett förbud mot energidrycker för barn under 16 år förväntas läggas fram för parlamentet nästa månad
    • Detaljer om planerna för övervakad tandborstning för barn i åldern 3-5 år på förskolor ska tillkännages senare i år
    • Cigarettförsäljning kommer att bli olaglig för alla som är födda efter 2009 enligt Tobacco and Vapour Bill, och engångsångor kommer också att förbjudas
    • Regeringen överväger att införa ett förbud mot rökning i pubträdgårdar
    • Ministrarna har också lovat att ge kommunerna större befogenheter att slå ner på skräpmatställen och hindra dem från att bedriva verksamhet nära skolor

Vilket ansvar föräldrar kommer att få är något oklart. De kan i alla fall inte njuta av en cigarr på uteserveringen utanför den lokala puben. Staten tar över tyglarna, så det är bara att önska britterna lycka till och säga att de ska lita på Starmer.