Nyheter

En Trump-kampanjvideo som visar svarta kvinnor som säger att de kommer att rösta på Trump i valet den 5 november väcker uppståndelse.

”I’m Not With Her” – ”I don’t support her” säger kvinnorna i videon som publicerades i onsdags och som nu har mer än tre miljoner visningar på X.

I videon uttrycker kvinnorna, som kommer från olika delstater i USA, sitt motstånd mot Kamala Harris.

”Jag och miljontals andra svarta amerikaner kommer att rösta på Donald J. Trump”, säger Bebe Diamond från New York City i videon.

Kvinnorna motiverar sitt ställningstagande med allt från att Kamala Harris är i otakt med svarta väljare till den ekonomiska politik Trump förde som USA:s 45:e president.

”Donald Trump gjorde mig stolt över att vara amerikan”, säger en av kvinnorna, Jasmine Woodson, i videon.

Videon delades först med NBC News, som skriver att den markerar ett av Trumpkampanjens mest direkta försök hittills att vinna över svarta kvinnor på kampanjens spår.

Svarta kvinnor är en grupp som traditionellt har varit lojala mot det Demokratiska partiet. I förra valet röstade 90 % av de svarta kvinnorna i USA på Demokraterna.

Att kvinnorna i videon därför kommer från swingstater som Arizona, Georgia och Michigan är därför knappast en slump.

”Svarta väljare har tagits för givna av det demokratiska partiet i flera år, men president Trumps budskap slår på historiska nivåer eftersom han gör jobbet och möter väljarna där de är”, säger Janiyah Thomas, chef för Trumpkampanjens svarta media, till NBC News.

Trump har dock en formidabel uppgift framför sig i att försöka vinna över svarta väljare.

En undersökning publicerad av Pew Research Center och genomförd under perioden 5-11 Augusti visar att 77 % av de svarta väljarna skulle rösta på, eller överväga att rösta på, Harris om presidentvalet hölls i dag. Enligt denna undersökning är det bara 13 % av de svarta väljarna som skulle rösta på, eller överväga att rösta på, Trump i valet den 5 november.