Ur flödet/i korthet

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har sagt att han kommer att använda federala befogenheter för att sätta press på skolor och universitet som han anser är för ”liberala”

I det här sammanhanget betyder liberal egentligen vänster. Det är viktigt att skilja mellan vad man kallar liberaler och vänsterfolk, har en klok man sagt.


En strategi som Trump har skisserat är att inleda medborgarrättsutredningar av skolor som har stöttat transpersoners rättigheter och program för rasmångfald.

En annan taktik är att använda ackrediteringssystemet för högskolor, som sätter standarder för skolor, för att minska ”mångfalds”-målen, enligt Wall Street Journal.

Konservativa har tidigare fördömt demokraternas användning av federala myndigheter – ibland hånfullt kallade ”djupstaten”. Nu har Trump och hans allierade antytt att de vill vända på saker och ting.

Vi är emot den djupa staten, men tänk om den djupa staten var våra killar? säger Max Eden, senior fellow vid American Enterprise Institute, en konservativ tankesmedja.

Trumps har också föreslagit att straffa skolor som kräver vaccin, skapa ett anti-vaken online-universitet och införa ”universellt skolval”. Denna taktik kommer inte att kräva samarbete mellan stater eller kongressen. Det kommer sannolikt att sluta i lagföring, från bland annat skolsystem, universitet och HBTQ-förespråkare. Men det finns fortfarande en motståndsrörelse som behöver fler rekryter.

Trump har också upprepade gånger lovat att lägga ner utbildningsdepartementet. Det vore en bra idé även i Norge, där man har en utbildningsminister som saknar kunskap.

Kamala Harris vill prioritera tillgång till förskola och göra det mer överkomligt att gå på college. Detta skulle göra det möjligt för regeringen att ta kontroll över allt amerikaner lär sig, från dagis till Ivy League.

Kritisk rasteori i rampljuset

– Våra offentliga skolor har tagits över av vänsterorienterade galningar, sa Trump i en kampanjvideo tidigare i år.

–  Vi kommer att minska den federala finansieringen till alla skolor eller program som främjar kritisk rasteori.

Norska medier skrev att vägran att tillåta skolor att främja ”kritisk rasteori” var detsamma som att vägra undervisa om rasism. Men det finns inget mer rasistiskt än kritisk rasteori, som dömer människor på grundval av deras ofrivilliga, medfödda hudfärg.

Trump lovar att undersöka ”alla skolor som ägnar sig åt rasbaserad diskriminering”, även om han inte specificerar vilka program han kommer att rikta in sig på.

Flera vanliga metoder i skolor kan komma att granskas, säger R. Shep Melnick, professor vid Boston College som har studerat medborgerliga rättigheter. Dessa inkluderar initiativ som fokuserar på att hjälpa svarta eller latinamerikanska studenter att lyckas i klassen, mångfaldskontor som främst tillgodoser icke-vita studentgrupper och lektioner om vita privilegier.

Flera Ivy League-universitet har dömts i domstol för sin ojämlika behandling av människor baserat på deras ras. Förra året beslutade USA: s högsta domstol att denna praxis var olaglig.

Hotet om en utredning kan vara lika effektivt som en faktisk utredning, enligt juridiska analytiker. Några få uppmärksammade fall kan få många institutioner att ändra sin praxis.

– Det finns en avkylningseffekt här som inte kan underskattas, säger Jasmine Bolton, en tidigare advokat för medborgerliga rättigheter i Biden-administrationens utbildningsdepartement.

”Transsexuell galenskap” och Title IX

Biden-administrationen har tolkat 1972 års Title IX-lag – som förbjuder könsbaserad diskriminering i utbildningsinstitutioner – för att också skydda transsexuella studenter. Men flera domstolar har avvisat denna idé.

Trump är kritisk till vad han beskriver som ”transgender madness” i skolor och har indikerat att han kommer att vända Bidens tolkning av Title IX. Hyllandet av HBTQ-maffian är i praktiken en könsbaserad diskriminering. Trump vill också förbjuda ”män från att delta i damidrott”. Att detta över huvud taget är uppe till diskussion visar på förfallet i det som en gång var den västerländska civilisationen.

Trump vill dra in statsbidrag till skolor som tillåter sådan misogyn könsdiskriminering. Samtidigt kommer han att avsluta stödet till de oändliga mångfaldsinitiativen, som absolut inte accepterar en mångfald av idéer

Ett nytt utbildningsdepartement under Trump kan möta juridiska hinder. Högsta domstolen har nyligen slutat ge byråer, såsom utbildningsdepartementet, stor frihet att tolka federal lag. Framtida domar från Högsta domstolen om transpersoners rättigheter och rasbaserad politik kan påverka hur nästa administration tillämpar lagar om medborgerliga rättigheter.

Alberto Carvalho, chef för Los Angeles Unified School District, säger att han är bekymrad över Trumps utbildningslöften och är villig att bekämpa dem i domstol. Distriktet, som är ett av de största i USA, får hundratals miljoner i federala dollar.

–  Vi kommer att ta alla möjligheter vi har för att försvara, skydda och hävda våra studenters rättigheter, sa han.

–  Jag tror inte att vi skulle vara ensamma om detta.

Carvalho har förmodligen stöd av Harris och ungefär hälften av befolkningen. Men som alla demokrater har han ingen förmåga att acceptera att det finns människor med olika åsikter.

Många människor tror att en demokrati är fullbordad om majoriteten bestämmer. Men en sann demokrati förtrycker inte halva befolkningen.

Valet hålls den 5 november och Document kommer att följa det hela vägen.