Ännu en religion ska nu få en egen begravningsplats för sina anhängare i det mångreligiösa Sverige. Men denna gång är det inte en ny religion, utan en mycket gammal sådan som har fått grönt ljus av Länsstyrelsen för en separat begravningsplats.
Nordiska Asa-Samfundets (NAS) omkring 1 500 medlemmar ska få tillbringa evigheten i en skeppssättning på en udde intill Nyeds kyrka i Molkom i Värmland.
NAS bildades år 2014 och två år senare anmäldes de som ett trossamfund till Kammarkollegiet. Nu är det alltså dags för de asa-troende att få sin egen begravningsplats. Skeppssättningen ska enligt planerna rymma av tre gravhögar på nio gånger fyra och en halv meter, och runt dessa gravhögar kommer urngravar att anläggas där anhöriga kan ställa upp sina unika gravstenar.
– Det som är viktigt för våra medlemmar är att inte ligga inne på kyrkans område och inte heller i vigd jord, säger Thommy Vähäsalo till SR Godmorgon världen.
Thommy Vähäsalo är ledamot i NAS styrelse för Värmland. Han är även riksblotansvarig för samfundet, vilket innebär att han är dess högste religiöse ledare. Att det nu behövs en egen begravningsplats menar han till stor del handlar om erkännande och tillhörighet.
– Det är ju en känsla av tillhörighet, att man har ett område som känns i hjärtat. Att det är ens eget på något vis.
Enligt Vähäsalo är den moderna asa-tron inte en ”barnboksvariant” där man tror bokstavligen på att ”Tor åker omkring i en vagn och svingar en hammare” när det åskar, utan det handlar i högre grad om att leva i samklang med naturen och hedra sina nordiska rötter. NAS beskriver sig själva på följande sätt på sin hemsida:
”Att våra urnordiska traditioner och vårat Nordiska ursprung och arv är värt att bevara och värt att lyfta fram. I en värld som är allt mer kaotiskt är det bra att vända sig tillbaka till vårat ursprung och rötter. [—]
[F]ör oss är det viktigt att bevara våra gamla traditioner och stå upp för vilka vi är och vårat ursprung. Att återuppväcka Asatron och åter låta våra gamla gudar Oden, Tor med flera få en synlig plats i vår vardag. Att inte längre behöva vara i skuggan av andra religioner utan att ha en egen livskraft att växa oss starka och att kunna synas och göra påverkan i den offentliga debatten.”
Förutsatt att den kommande arkeologiska undersökningen som ska göras på platsen inte avslöjar några fynd som fördröjer processen, hoppas samfundet att anläggandet av begravningsplatsen kan inledas under våren 2025.
Skeppssättningen i Molkom blir den första begravningsplatsen för asa-troende i Sverige i modern tid. Begravningsplatser för asa-troende finns redan på Island och i Danmark.