Nyheter

Risken för avindustrialisering av Tyskland är så allvarlig att runt 20 procent av det industriella värdeskapandet i landet hotas, varnar en ny rapport från den tyska branschorganisationen BDI, som presenteras i Der Spiegel.

Studien har gjorts på uppdrag av Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), som har över 100 000 medlemsföretag med totalt omkring åtta miljoner anställda. Den är utarbetad av Institut der deutschen Wirtschaft (IW), det tyska ekonomiska institutet i Köln.

IW pekar på välkända strukturella orsaker till de dystra utsikterna:

Enligt rapporten är långvarigt höga energipriser, brist på arbetskraft, för mycket byråkrati, bristande investeringar och höga skatter en börda för Tyskland i en internationell jämförelse.

Resultatet är att många tyska företag föredrar att lämna landet. Nu börjar tiden rinna ut, varnar BDI:s president Siegfried Russwurm.

”Risken för avindustrialisering på grund av den tysta migrationen och nedläggningen av många små och medelstora företag ökar ständigt, och i vissa fall har det redan inträffat.”

Russwurm menar att det behövs kolossala investeringar för att råda bot på situationen. BDI hävdar att 1 400 miljarder euro måste investeras till 2030 för att hålla landet konkurrenskraftigt, och anser att den privata sektorn bör bidra med två tredjedelar och staten med en tredjedel.

”För att göra platsen internationellt konkurrenskraftig och uppnå den gröna och digitala transformationen måste politikerna ändra den industripolitiska agendan.” I grunden måste det handla om ekologiska framsteg, ekonomisk konkurrenskraft och teknisk öppenhet.

Utspelet låter som ett eko av Mario Draghis nya rapport om EU:s konkurrenskraft, som rekommenderar årliga investeringar på 750-800 miljarder euro, bland annat för ”avkarbonisering”.