Nyheter

Foto: Herbert Knosowski / AP / NTB.

Den tyska underrättelse- och säkerhetstjänsten Verfassungsschutz i Bayern varnade i sin nyligen publicerade halvårsrapport för rysk desinformation och nämnde tidningar som Berliner Zeitung, Tichy’s Einblick, Focus, Weltwoche och Junge Freiheit som kanaler.

Tidningarna protesterade och vidtog i vissa fall rättsliga åtgärder, varefter byrån drog tillbaka påståendet i en reviderad version av rapporten och hävdade att det rörde sig om ”innehållsrelaterade missförstånd”, rapporterar Die Welt.

Oberoende tyska journalisten Alexander Wallasch kritiserades på liknande sätt och kallade det en smutskastningskampanj, enligt den tyska tidningen.

Verfassungsschutz hänvisade till det fenomen som de varnar för i allmänna termer:

”Kampanjen försöker sprida ryska berättelser med hjälp av webbportaler eller webbplatser för välkända medier som ser äkta ut, för att ifrågasätta demokratiska värderingar genom avsiktlig felaktig information på internet och via sociala medier”, lyder det officiella uttalandet om rapporten.

.

Det är dock ganska oklart vilken typ av berättelser det rör sig om. Ett av de exempel som ges är en artikel i Berliner Zeitung som förklarar att den amerikanska ekonomin har gynnats av sanktionerna mot Ryssland.

Tidningen, som har getts ut sedan andra världskriget och är den största i Berlin-Brandenburg-regionen, har tagit stark ställning mot den tyska underrättelsetjänstens utspel. Chefredaktören Tomasz Kurianowicz anklagar myndigheten för att föra en kampanj mot yttrandefriheten. Det är inte dess mandat, hävdar han.

«Verfassungsschutz har till uppgift att skydda den fria demokratiska grundordningen i Förbundsrepubliken Tyskland. Det är tänkt att samla in information om extremistiska och terroristiska strävanden och övervaka och förhindra aktiviteter från utländska underrättelsetjänster. Tyvärr verkar det som om Verfassungsschutz är i färd med att överge denna uppgift. Under tiden attackeras också fria och oberoende medier och sätts upp på listor över misstänkta.”

Säkerhetstjänsten försöker förstöra Berliner Zeitungs rykte, hävdar Kurianowicz.

«Detta är en skandalös process som initierats av en statlig myndighet mot en oberoende medieorganisation.»

Reaktionen från tidningarna var inte resultatlös. Verfassungsschutz har i stort sett dragit tillbaka anklagelserna:

Det ovannämnda «förtydligandet» säger: «Eftersom det offentliga mottagandet av publikationen […] i vissa fall ledde till missförstånd, har den bayerska delstatens kontor för Verfassungsschutz gjort strukturella justeringar av rapporten.»

Nu är ordalydelsen mycket mer återhållsam, enligt chefredaktör Dieter Stein på Junge Freiheit i en ny kommentar.

I rapporten står det nu: ”Enskilda artiklar från de webbplatser som anges i denna kategori omfördelades av aktören ( uppenbarligen Ryssland, red.). Det är uppenbart att innehållet i fråga från aktörens synvinkel (understruket av redaktörerna) stöder det ryska narrativet (…). I detta syfte har vissa av artiklarna medvetet tagits ur sitt sammanhang (understruket av redaktörerna).

Enligt Tichy’s Einblicks advokat Joachim Steinhöfel visar händelsen att statliga organ har försökt att ta ner medieföretag, skriver Die Welt.

 

Köp ”Hur regeringen bluffade oss” av Robert Malone!