×

Nyheter

Foto: NTB

Från och med årsskiftet inför Tyskland strängare utsläppsgränser för vedeldade kaminer, öppna spisar och andra eldstäder. De nya reglerna förbjuder mer än 0,15 gram fint damm och fyra gram kolmonoxid per kubikmeter rök som släpps ut genom skorstenen.

Dessa regler kommer att gälla för ett stort antal byggnader runt om i landet, rapporterar Die Welt. Som ett resultat måste många människor bestämma sig för om de ska sluta använda gamla eldstäder, uppgradera dem eller investera i ny utrustning som uppfyller gränserna, enligt den tyska tidningen.

Detta gäller eldstäder, vedeldade kaminer, kakelugnar, pelletskaminer, fliseldade kaminer, vedeldade spisar och koleldade spisar, totalt cirka fyra miljoner eldstäder i hela landet, enligt den tyska föreningen för hus-, värme- och köksteknik (HKI)

.

Den som fortsätter att elda med installationer som inte uppfyller gränsvärdena riskerar höga böter – upp till så mycket som 50.000 euro, motsvarande drygt en halv miljon norska kronor.

Det är ägarens ansvar att se till att utrustningen är laglig. Tidningen hjälper allmänheten att vara laglydig:

Datumet på typskylten ger en första indikation. Om den visar ett värde mellan den 1 januari 1995 och den 21 mars 2010 måste ägarna vidta åtgärder.

Det finns andra sätt att bevisa överensstämmelse med utsläppsvärden till eller med hjälp av skorstensfejarmästaren. Detta beror på att typskylten kanske inte längre finns eller att den kan vara oläslig.

Tillverkarens certifikat kan användas istället för typskylten: Många tillverkare tillhandahåller ett certifikat med nya kaminer som bekräftar att gränsvärdena följs. Ännu ett alternativ är individuell mätning av sotaren. Ett annat alternativ är en databas: Kaminägare kan söka efter sin kaminmodell i HKI-databasen – där hittar du utsläppsvärdena för tusentals modeller.

Vissa kaminer omfattas inte av reglerna, till exempel ”historiska kaminer” som är byggda före 1950 och som står på sin ursprungliga plats.

Du kan också beviljas vissa undantag:

Om kaminen är den enda typen av uppvärmning i en bostadsenhet kan sotaren och den lägre byggnadsmyndigheten bevilja undantag.

Och om en öppen spis bara används ibland kan du fortsätta att använda den – återigen måste detta klargöras med sotaren.

Det finns inga statliga subventioner för att uppgradera eldstäder, skriver Die Welt.

Norge förbjuder oljeeldning från 1 januari 2020.